Varga Judit európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár november 21-i varsói látogatása alkalmával lengyel kormányzati szereplőkkel, valamint az akadémiai, kulturális élet fontos képviselőivel találkozott.

A megbeszélések során az államtitkár tájékoztatást adott az ország uniós politikájáról, valamint bemutatta az Európai Uniós Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság felépítését és feladatait. Felhívta a figyelmet, hogy Magyarországot a 7. cikk szerinti eljárásban a bevándorláspolitikája miatt támadja az Európai Unió baloldali és liberális szárnya, és mind Lengyelország, mind Magyarország politikai nyomásgyakorlásnak van kitéve a bevándorlás kérdésében. Az államtitkár azonban biztosította a lengyel felet Magyarország feltétel nélküli támogatásáról.

Fotó: Miniszterelnökség

Konrad Szymański és Szymon Szynkowski vel Sęk államtitkárokkal áttekintették az uniós és kiemelten a két ország együttműködési lehetőségének területeit. Ezt követően az államtitkár és Kovács Orsolya varsói magyar nagykövet egyeztetett az Elnöki Hivatal képviselőjével, Maria Krasnodębska-val, Anna Sochańska-val a lengyel külügyminisztérium képviselőjével, Ewa Ośniecka-Tamecka-val, a Natolini Európai Egyetem rektorával és Agnieszka Markiewicz-cel, az American Jewish Committee közép-európai képviseletének vezetőjével. A felek konstruktív megbeszélés keretében tekintették át a magyar-lengyel tudományos és kulturális kapcsolatok távlati elképzeléseit.

(Miniszterelnökség)