Takács Szabolcs államtitkár 2016. szeptember 29-én konzultációt folytatott Samuli Virtanen finn európai uniós ügyekért felelős államtitkárral.

A  megbeszélésen a felek áttekintették az Európai Unió jelenlegi helyzetét és kihívásait. A migráció kapcsán a felek egyetértettek abban, hogy az illegális bevándorlást meg kell állítani és kiemelték, hogy az EU legfontosabb feladata a külső határok megfelelő védelme. A finn államtitkár hangsúlyozta: Európa nem bír el még egy akkora sokkot, mint amit az elmúlt két évben ránk zúduló migránsok áradata jelentett. Takács Szabolcs szerint ezért is kiemelt jelentőségű a vasárnapi népszavazás.

Fotó: Miniszterelnökség

Az észak-európai országok belügyminiszterei  által Magyarországgal szemben  megfogalmazott kritikák kapcsán Takács Szabolcs tájékoztatta a finn partnerét a dublini visszaküldésekkel kapcsolatos magyar álláspontról.  Takács Szabolcs kifejtette: Magyarországnak nem áll módjában visszafogadni azokat a migránsokat, akik nem Magyarországon léptek be az Európai Unió területére. A dublini rendszer szabályai szerint az uniós tagállamok a náluk illegálisan tartózkodó bevándorlókat abba az országba küldhetik vissza, ahol először beléptek az Európai Unió területére, ez pedig nem hazánk,. Magyarország nem büntethető azért, mert betartja az uniós szabályokat.

A megbeszélésen a felek a migrációs válság mellett számos további témát tekintettek át, többek között a brit népszavazás várható hatásait, az EU többéves pénzügyi keretének felülvizsgálatát, az orosz szankciókat, valamint Európa energiapolitikai helyzetét.

Egyetértettek abban, hogy az eddig is kiemelkedően jó finn-magyar kapcsolatokat szorosabbra kell fűzni, erre kitűnő alkalmat ad a finn függetlenség jövő évi századik, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójának megünneplése.

(Miniszterelnökség)