Írország sem akarja megkurtítani az Európai Unió kohéziós alapját a következő költségvetési ciklusra vonatkozóan , és Magyarországhoz hasonlóan a nemzeti adópolitika híve, nem pedig Brüsszel által megszabotté - mondta Takács Szabolcs csütörtöki írországi tárgyalásairól telefonon az MTI-nek.

A magyar miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára többek között Helen McEntee-vel, Írország európai ügyekért felelős külügyi államtitkárával tárgyalt, találkozott az ír parlament EU-bizottságának tagjaival és előadást tartott Dublinban a Nemzetközi és Európai Ügyek Intézetében.

A tárgyaláson hangsúlyosan került szóba a brit kilépés problémája az EU-ból.Takács Szabolcs kifejtette, hogy Magyarországnak Írországhoz hasonlón rendezett, megállapodásba foglalt brit kilépés az érdeke, továbbá, hogy Budapest támogatja Dublint az Írország és Észak-Írország közötti "kemény határ" ellenzésében. Mint mondta, ezzel párhuzamosan azt kérte, hogy Írország hasonlóan legyen szolidáris a Magyarországot érintő ügyekben, egyebek közt a költségvetési tárgyalásokon.

Takács Szabolcs úgy látja, hogy - hasonlóan a magyarhoz -, Írország álláspontja szerint is szinten kell tartani a kohéziós finanszírozást és az agrártámogatásokat.

Szóba kerültek a májusi, Európai Parlamenti választások is. Takács Szabolcs megerősítette, hogy Magyarország elkötelezett a hagyományos kereszténydemokrácia elvei mellett, ennek elemeként Budapest Európa jövőjét a családtámogatásban és nem a migrációban látja.

A megbeszéléseken  megerősítést nyert: Írország és Magyarország egyaránt azt akarja, hogy az adópolitika nemzeti hatáskörben maradjon. Sem Dublin, sem Budapest nem tudja elfogadni, hogy a brüsszeli föderális bürokrácia az adópolitikát közösségi szabályozás alá vonja.

MTI