Bár Dánia nettó befizető, és az Európai Unió következő költségvetésében a kohéziós alapok lefaragását támogatja, megértő a csökkentést ellenző Magyarországgal, és nyitott jó kompromisszumra - mondta Takács Szabolcs pénteken dániai tárgyalásai után.

Az európai uniós ügyekért felelős magyar államtitkár az MTI-vel telefonon tájékoztatta arról, hogy Jonas Bering Liisberg külügyi államtitkárral, Vibeke Pasternak Jorgensennel, a dán miniszterelnöki hivatal európai uniós ügyekért felelős főtanácsadójával, valamint a törvényhozás külügyi bizottságának elnökével és a pénzügyminiszter főtanácsadójával tárgyalt. 

A megbeszélések fő témája egyebek közt a migráció, az új EU-költségvetés, a többéves pénzügyi keret volt. Takács Szabolcs tájékoztatta tárgyalópartnereit, hogy az illegális bevándorlást illetően Magyarország számára továbbra is az unió külső, schengeni határainak védelme a prioritás, ezen belül a nyugat-balkáni útvonalakon érkezők megállítása.

Egyetértés van Dánia és Magyarország között abban, hogy kiemelt feladat a migránsokat kibocsátó országokkal az együttműködés, aminek van költségvetési vonzata is, a migráció okait helyi szinten kell kezelni. Koppenhága, akárcsak Budapest elhibázottnak és működésképtelennek tartja a tagállamok között a menedékkérők kötelező elosztását - folytatta az államtitkár, kiemelkedően fontosnak értékelve a dán parlament csütörtöki döntését, amely szerint a menekültek integrációja helyett hazatelepítésüket kell a dán migrációs politika középpontjába helyezni. 

Takács Szabolcs tárgyalásai során kitért arra, hogy a magyar kormány meglátása szerint a brüsszeli bürokrácia szeretné eltitkolni, hogy a migráció továbbra is az EU legnagyobb válsága. Az államtitkár kifejtette partnereinek, hogy pár hónappal az európai parlamenti választások előtt nem a már kifutó, jelenlegi uniós intézményekkel kellene megegyezni az EU jövőjét érintő stratégiai kérdésekről, hanem majd a májusi voksolást követően az újakkal. Ezzel dán részről teljesen egyetértettek különösen a költségvetési viták kapcsán. Utóbbit illetően az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Dánia egészen más helyzetben van, mint Magyarország: nettó befizető, és nem szeretné az unió költségvetését, például a kohéziós alapokat tovább bővíteni.

Takács Szabolcs a dán félnek kifejtette: Magyarország nem humanitárius adománynak tekinti a kohéziós politikát, mivel abból az EU régi tagállamai, a nyugati  vállalatok  is profitálnak, és szeretné meggyőzni a nettó befizetőket, hogy az alapokat szinten kellene tartani az új költségvetési ciklusban is. Hozzátette, hogy Budapest számára elfogadhatatlan az a minapi brüsszeli bizottsági javaslat, amely Magyarországot a maximális, 24 százalékos kohéziósforrás-csökkentéssel sújtaná az új költségvetésben. Ezt az álláspontot a dán fél akceptálta - mondta Takács Szabolcs.

MTI