Takács Szabolcs eladóként részt vett a Mathias Corvinus Collegium nemzetközi migrációs konferenciáján 2019. március 24-én.

Takács Szabolcs európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkár elmondta, hogy ez a három napos konferencia mindenképpen segített abban, hogy megértsük a migrációt teljes valójában. A migráció, bevándorlás és ennek kihívásai mindenképpen, minden idők legfontosabb kihívásai. Mi magyarok nagyon büszkék vagyunk arra hogy az EU részei lehetünk, hiszen mi egy évezred folyamán hozzájárultunk ehhez az Európához, ezért is fontos számunkra a migráció kérdése – hangsúlyozta.

A gazdaságra, a biztonságra és a növekedésre is veszélyt jelent a migráció. Amikor ezen kérdésekről beszélünk, őszintének kell lennünk és meg kell állapítanunk, hogy Európa nem volt felkészülve 2015-ben a migráció okozta kihívásokra. Több százezer ember lépett be Európába illegálisan. Szükség lett volna egy olyan stratégiára, amely hosszú távon kezeli a problémát. A gondokat helyben kell kezelnünk, hogy ennek a rengeteg embernek ne kelljen elhagynia otthonát. A Bizottság sajnos nem vizsgálja a teljes képet és nem veszi figyelembe egyes emberek véleményét, nem vizsgálja, hogy milyen potenciális veszélyei lehetnek a migrációnak. A Bizottság nem a betegség okát kívánta kezelni, csak a felületi tüneteket – emelte ki az államtitkár. 

Természetesen ahogyan a többi uniós tagállamállam, úgy mi is vállaltuk a szolidaritást az EU irányába, de a szolidaritást több különböző módon lehet vállalni. A Bizottság azonban csak egyetlen megoldást látott, a kötelező relokációs kvótákat. Ekkor Magyarország úgy döntött saját kezébe veszi a jövőjét – mondta.

A migráció eredendő okait kell kiiktatni. Az már bizonyítást nyert, hogy az Európai Bizottság nem tudta kezelni a fellépő problémát, ezzel is szakadékot húzva a tagállamok közé – hívta fel a figyelmet Takács Szabolcs.

A belső határellenőrzést időszakosan vezették be az országok, ez azonban alapjaiban ásta alá a schengeni elveket. Mindez odáig vezetett, hogy ahelyett hogy közösen próbálnánk megoldást találni a problémára, széthúzunk. Mindazonáltal a belső határok visszaállítása nem nyújt teljes körű megoldást a problémára – jelentette ki.

A Bizottság a túlszabályozásban látta a megoldás. Egy dolog azonban biztos, ez nem működik, hiszen a külső határokat nem voltak képesek megvédeni. Ez nem a megfelelő megközelítés. Sajnos a tagállamok megfeledkeztek róla, hogy az intézkedések megvalósítása csak rajtuk múlik. A tagállamoknak nagyobb szót kellett volna hogy adjanak, hiszen ők a lakosságot képviselik és nem az Európai Uniót – mondta.

„Azt gondolom hogy ez a 3 napos konferencia segített nekünk abban, hogy jobb vezetőkké váljunk. Ki kell használnunk a konferencia eredményeit arra, hogy a jövőben együtt, közösen tudjuk kezelni tudjuk a kihívásokat” – zárta sorait Takács Szabolcs.

Mandiner