Magyarország szorgalmazza, hogy Montenegró mielőbb megnyithassa csatlakozási tárgyalásainak utolsó tárgyalási fejezetét, és ennek érdekében az elsők között biztosítottuk támogatásunkról a vonatkozó európai bizottsági jelentést - mondta Takács Szabolcs európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkár, miután hivatalában fogadta hétfőn Aleksandar Drljević montenegrói európai uniós főtárgyalót.

Megbeszélésükön a felek megvitatták Montenegró európai uniós csatlakozási folyamatának aktuális helyzetét, a nyugat-balkáni államok integrációs perspektíváját, valamint a térség stabilitását meghatározó biztonságpolitikai kérdéseket. Takács Szabolcs hangsúlyozta, a Nyugat-Balkán országainak mielőbbi uniós taggá válása Magyarország és az Európai Unió stratégiai érdeke, sikeres integrációjuk stabilitásuk és prosperitásuk legfontosabb garanciája. Takács Szabolcs megerősítette,  hogy a magyar kormány immár a második uniós szakértő kiküldésével támogatja Montenegró integrációs felkészülését.

Aleksandar Drljević köszönetet mondott Magyarországnak Montenegró euro-atlanti integrációjához nyújtott eddigi következetes támogatásáért és kérte annak fenntartását a jövőben is.

(Miniszterelnökség)