Molnár Balázs előadásában kiemelte, hogy a 2015-ben kitört migrációs válság rávilágított az eddigi Közös Európai Menekültügyi Rendszer konstrukciós hibájára.

Molnár Balázs előadásában kiemelte, hogy a 2015-ben kitört migrációs válság rávilágított az eddigi Közös Európai Menekültügyi Rendszer konstrukciós hibájára. Az Európai Unió általában véve nem volt felkészülve egy olyan jelentős migrációs válságra, mint amilyen 2015-ben bekövetkezett, és jelenleg sincs felkészülve egy hasonló mértékű beáramlásra. Míg az Európai Bizottság már a migrációs válság legelején a menedékkérők kötelező elosztását helyezte előtérbe, Magyarország elsődleges lépésként megerősítette az ország déli schengeni határainak védelmét. Bebizonyítva ezáltal, hogy a külső határok igenis védhetőek, az illegális migrációs beáramlás megállítható.


Hangsúlyozta, hogy Részleges sikerként könyvelhető el, hogy az Európai Tanács legutóbbi, júniusi ülésén elfogadott célkitűzések egyértelműen kimondták, hogy fel kell lépni az Európába irányuló illegális migráció visszaszorítása érdekében. A schengeni külső határok védelme elsődleges feladat, melyhez Unión kívüli kikötői platformok kialakítására van szükség, ahova visszaszállíthatjuk a tengerből kimentetteket. Ezekben a magyar tranzitzónához nagyon hasonló létesítményekben történne a védelemre jogosultak és a gazdasági migránsok szétválasztása.


Az elsődleges feladat mindenekelőtt a külső határok védelme kell, hogy legyen, csak ezt követően kerülhet sor a közös menekültügyi rendszer reformjára. Az Európai Bizottság és a tagállamok feladata most az, hogy kidolgozzák az ehhez szükséges intézkedéseket, beleértve annak a közös költségvetési implikációit is.


Az Európai Igazgató kiemelte, hogy Magyarország az Európai Határ- és Parti Őrség állományának és mandátumának megerősítését abban az esetben tudja elfogadni, ha ez nem von el további hatásköröket és forrásokat a tagállamoktól. Amit Angela Merkel kancellár asszony javasol, miszerint a külső határon fekvő országoknak át kell adniuk nemzeti kompetenciájuk egy részét a Frontexnek, az számunkra teljes mértékben elfogadhatatlan.

Bővebben: https://www.uni-nke.hu/hirek/2018/09/21/megkerulhetetlen-kulcskerdes-a-migracio