2018. október 30-án Miskolcon tartott fórumot Európa jövőjéről Varga Judit európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár. Előadásában a nemzetállamok és a nyílt társadalom közötti különbségeket, a migrációs kihívást és a családok megerősítését is hangsúlyozta.

A kormány által kezdeményezett fórumsorozat aktualitását az adja, hogy Európa válságban van, a válság miatt pedig válaszúthoz érkeztünk – mondta az államtitkár, aki szerint az egyik oldalon azok állnak, akik Európát nemzeti alapokon képzelik el, a másikon pedig a nyílt társadalom hívei. Mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy Európa nagysága az egymással együttműködő nemzetekből fakad – húzta alá.

Varga Judit kiemelte, hogy az Európai Uniót átszövő vita konkrét jogszabálytervezetekben is megmutatkozik, az Európai Bizottság pedig az Európai Parlament baloldali szárnyával karöltve ki is mondja, hogy a föderális Európai Egyesült Államok létrehozásán dolgozik.

Minden vitás ügy közül azonban kiemelt kérdés a migráció, hiszen a tömeges bevándorlással Európa kultúráját és társadalmait vissza nem fordítható átváltozás fenyegeti – mondta, majd hozzátette, hogy a multikulturalizmus megbukott, helyette párhuzamos társadalmak jöttek létre a bevándorlók által sűrűn lakott városokban.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a napirenden lévő európai uniós migrációs tervek mögött az a meggyőződés áll, hogy azok magvalósulása gazdaságilag hasznos lesz Európa számára. A magyar kormány szerint viszont a bevándorlás mind a biztonságunkra és megélhetésünkre, mind pedig a kultúránkra komoly fenyegetettséget jelent, ezért mi nem a bevándorlást, hanem a gyermeket nevelő magyar családokat szeretnénk támogatni – tette hozzá.

Komoly következménye lehet annak, ha a liberális elit figyelmen kívül hagyja az európai emberek hangját. Mi szeretnénk megőrizni Európát úgy, ahogy megismertük, benne egy olyan Magyarországgal, amely képes kiállni az igazáért, amely gazdaságilag stabilabban áll a lábán, amely büszke saját kultúrájára, és amely képes fenntartani a saját biztonságát – zárta előadását Varga Judit.

(Miniszterelnökség)