Schmitt Pál Péter helyettes államtitkár Budapesten fogadta Caroline Wilsont, a brit külügyminisztérium európai igazgatóját, akivel az Európa előtt álló politikai és gazdasági kihívásokról egyeztetett.

A Miniszterelnökség állami vezetője üdvözölte, hogy London a Brexit-megállapodás esetleges elmaradása esetén is garantálná az Egyesült Királyságban élő magyarok jogait.

A helyettes államtitkár rámutatott: a magyar kormány kezdettől kiemelt hangsúlyt fektet az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok érdekeinek védelmére, a magyarországi britek jogai esetében pedig a viszonosság elvét tekinti kiindulópontnak. Hozzátette: a cél egy tisztességes és kölcsönösen elfogadható Brexit-megállapodás, amely a lehető legszorosabb kereskedelmi, befektetési és biztonságpolitikai együttműködést teszi lehetővé az EU és a szigetország között a brit kilépés után is.

A két ország Európa jövőjével kapcsolatban is hasonlóan gondolkodik és a valós problémákat helyezi középpontba, ide tartozik egyebek között a kontinens biztonságának megerősítése, Európa globális versenyképességének helyreállítása, valamint a nyugat-balkáni régió politikai és gazdasági stabilitásának elősegítése – tette hozzá Schmitt Pál Péter.

Magyarország és Közép-Európa számára jó hírt jelent az a brit kormányzati elképzelés, amely szerint a szigetország az EU-ból való kilépéssel nem fordít hátat Európának és a jövőben is szoros együttműködést kíván fenntartani – mondta.

(Miniszterelnökség)