Európa jelenlegi, kihívásokkal teli időszakában különösen nagy szükség van az együttműködésre az EU azon országai között, amelyek a biztonság és a külső határvédelem kérdését állítják a középpontba – emelte ki Schmitt Pál Péter helyettes államtitkár 2018. szeptember 4-én Bécsben, ahol kétoldalú tárgyalást folytatott osztrák partnerével, Alexander Schallenberggel, valamint további kormányzati vezetőkkel.

A Miniszterelnökség európai uniós ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára bécsi partnertalálkozóin elmondta: a magyar érdekek brüsszeli érvényesítése szempontjából jó lehetőség, hogy ebben a félévben olyan elnöksége van az EU-nak, amely meg akarja védeni az EU külső határait, támogatja az Unió nyugat-balkáni bővítését és a nemzetállamok gyengítése helyett a szubszidiaritás elvét helyezi előtérbe. Magyarország minden támogatást meg kíván adni Ausztriának ahhoz, hogy a bevándorlók elosztására épülő, eddigi működésképtelen javaslatok helyett egy külső határvédelmen alapuló koncepció kerüljön kidolgozásra. Azt reméljük, hogy a szeptemberi salzburgi uniós állam- és kormányfői csúcstalálkozón ez az irányvonal megerősítést nyer – tette hozzá Schmitt Pál Péter.

A helyettes államtitkár szerint az elmúlt hónapok legfontosabb tanulsága a migrációs válság tekintetében az, hogy az illegális bevándorlást nemcsak a szárazföldön lehet megállítani, miképp azt Magyarország teszi 2015 óta, hanem a tengeren is, ahogy azt a legutóbbi olasz kormányzati intézkedések bizonyítják. Ennek alapján úgy gondoljuk, nem tartható tovább a bevándorlást támogató országok azon álláspontja, hogy a tömeges bevándorlással Európának mindenképp együtt kell élnie és ezért azt menedzselnie kell, ezzel szemben igazolást nyert Magyarország és a V4-ek kezdetektől képviselt meggyőződése, hogy az Európába irányuló gazdasági migráció megállítható – emelte ki Schmitt Pál Péter.

A bécsi tárgyalásán elhangzott, hogy az EU következő hétéves költségvetéséről szóló bizottsági javaslat a jelenlegi formájában mindkét ország számára elfogadhatatlan. A helyettes államtitkár rámutatott arra az ellentmondásra, hogy a kohéziós alapra és az agrártámogatásokra vonatkozó uniós javaslat a visegrádi országokat érintené a leghátrányosabban, miközben a V4-ek gazdasági növekedése az uniós átlag kétszerese. A források megvágása ezért az egész EU gazdaságát és versenyképességét gyengítené.

(Miniszterelnökség)