Varga Judit, a Miniszterelnökség uniós kapcsolatokért felelős államtitkára kétnapos strasbourgi útja során folytatta a bilaterális egyeztetéseket az Európai Parlament képviselőivel a Sargentini-jelentés kapcsán, illetve egyeztetett az új spanyol kormány európai ügyekért felelős államminiszterével, Marco Aguiriano úrral és az Uniós soros elnökségét adó osztrák kormány belügyi államtitkárával, Karoline Edtstadler asszonnyal.

A megbeszéléseken egyértelműen az Európára nehezedő migrációs nyomásra adandó lehetséges válaszok domináltak. Az államtitkár részt vett továbbá a lengyel miniszterelnökkel az Európa jövőjéről folytatott európai parlamenti vitán, melyen a valódi érvek és a jövőről folytatandó együtt gondolkodás helyett ismét a kettős mérce és politikai vádak uralták az eszmecserét.

Varga Judit, a Miniszterelnökséget uniós kapcsolatokért felelős államtitkára által folytatott európai parlamenti tárgyalások során ismét bebizonyosodott, hogy a Sargentini-jelentés a következetes magyar migrációs politika miatt támadja hazánkat és a minden jogi érvelést nélkülöző dokumentum elsősorban a külföldi finanszírozású civilszervezetek vádaskodásain alapul. Az államtitkár egyértelművé tette az egyeztetések során, hogy Magyarország nem enged a nyomásgyakorlásnak és a jövőben sem változtat következetes migrációs politikáján.

Az Unió soros elnökségét adó osztrák kormány belügyi államtitkárával Varga Judit áttekintette az elnökségi prioritásokat és a jövőbeli osztrák-magyar együttműködési lehetőségekről egyeztetett. Az államtitkárok kölcsönösen üdvözölték a 2018. június 21-én Budapesten tartott V4-Ausztria miniszterelnöki csúcson elért eredményeket és kiemelték, hogy a határvédelmi mechanizmus uniós viszonylatban példaértékű együttműködés és hozzájárul az európai biztonság megteremtéséhez. Varga Judit egyetértett osztrák partnerével abban, hogy az európai emberek biztonságának garantálása elsődleges fontosságú. A Miniszterelnökség uniós kapcsolatokért felelős államtitkára üdvözölte, hogy az osztrák uniós elnökség legfontosabb célkitűzése Európa megvédése, melyhez a külső határok hatékony védelmén vezet az út. A Sargentini-jelentés által megfogalmazott vádakkal kapcsolatban az osztrák államtitkár elmondta, hogy Magyarországgal kapcsolatban sok félreértéssel lehet találkozni és meggyőződésének adott hangot, hogy a magyar jogállamiság nincs veszélyben Magyarországon.

Az új spanyol kormány európai ügyekért felelős államminiszterével, Marco Aguiriano úrral folytatott bilaterális egyeztetés során Varga Judit államtitkár a 2018. június 28-29-i állam- és kormányfői csúcs eredményeit is értékelték. A strasbourgi találkozó után az államtitkár rámutatott arra, hogy a jelenlegi kormány az áprilisi országgyűlési választásokon a migrációs válság 2015-ös kirobbanása óta következetesen képviselt politika folytatására kapott kétharmados felhatalmazást.

(Miniszterelnökség)