A migráció témája először szolgáltat olyan témát az EP-választásokat megelőző kampánynak, amely minden tagállamot érint. Magyarországnak határozott álláspontja van a kérdésben, nem támogatjuk a bevándorlást és nem engedünk a bevándorláspárti erők nyomásának - húzta alá Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára, miután munkalátogatáson járt az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Az államtitkár hazai és külföldi európai parlamenti képviselőkkel tárgyalt aktuális uniós ügyekről és a kontinens előtt álló kihívásokról. A bolgár, horvát, szlovák és szlovén néppárti delegációvezetőkkel folytatott találkozók során áttekintették a közelgő európai uniós választási kampány fő témáit, a migrációt és a határvédelmet.

Az Európai Parlamentben jelenleg többségben vannak a migrációt pártoló képviselők, ezért az májusi EP-választással az unió történetének legnagyobb harca áll most előttünk. Magyarországot csak a kormánypártok képviselői tudják megvédeni a brüsszeli bevándorláspárti politikától - tette hozzá.

Szó volt ezen kívül a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentés helyzetéről. Az államtitkár a találkozókon hangsúlyozta: a jelentéssel kapcsolatban egyre inkább kezd nyilvánvalóvá válni, hogy annak egyetlen célja a politikai nyomásgyakorlás Magyarországra a migrációt ellenző álláspontja miatt, hiszen amikor a jogi részletek kerülnek előtérbe, nem halad előre az eljárás.

A megbeszéléseken szóba került továbbá a Bizottság első alelnökének összeférhetetlenségi ügye is, amely szerint Frans Timmermans ahelyett, hogy a szerződések független őreként pártsemlegesen járna el, a szocialisták csúcsjelölti szerepéből nyíltan pártpolitikai kampányt folytat Magyarország ellen. A megbeszélések során a felek egyetértettek abban, hogy ez megengedhetetlen, és reményüket fejezték ki arra vonatkozóan, hogy a júniusban újjáalakuló Európai Parlament mindenkor szem előtt tartja majd a pártatlanság és a fair eljárás elvét, nem csupán akkor, ha baloldali vagy liberális kormányokról van szó.

(Miniszterenökség)