Magyarország a V4-es országokkal és más tagállamokkal együtt elkötelezett támogatója a nyugat-balkáni régió uniós csatlakozásának, ennek jegyében kiemelt feladatunk, hogy az EU bővítését kevésbé pártoló tagállamokat is meggyőzzük arról, hogy a Nyugat-Balkán európai integrációja Európa közös érdeke - erősítette meg Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós politikák koordinációjáért és kialakításáért felelős államtitkára. Takács Szabolcs Albánia uniós csatlakozásáról tárgyalt Mimoza Halimi albán politikai igazgatóval.

Az államtitkár a megbeszélés során kifejtette, hogy a Jean-Claude Juncker által vezetett Európai Bizottság nem mérlegelte kellőképpen a régió kulcsfontosságú gazdasági, stabilitás megőrző és versenyképességi szerepét az Európai Unió számára. A jelenlegi halogatás és a régió állampolgárainak adott betartatlan ígéretek megingathatják a térség országainak Európai Unióba vetett bizalmát, ami beláthatatlan következményeket vonhat maga után.

Takács Szabolcs elismerését fejezte ki Albánia mindazon erőfeszítéséért, amelyet ez idáig tett a csatlakozás érdekében, hozzátéve, hogy az ország igazságos és őszinte bánásmódot érdemel minden tagállam részéről.

Az államtitkár elmondta, hogy a júniusi Általános Ügyek Tanácsának napirendi pontjai között is szereplő bővítés kérdéskörét és az arról születő döntést nagymértékben befolyásolhatja a májusi európai parlamenti választások menetrendje és annak eredménye. A kérdés ugyanakkor már nem az, hogy kell-e csatlakozni, hanem az, hogy mikor. Takács Szabolcs kifejezte abbéli reményét, hogy az új intézményi felállással egy olyan vezetés lép hivatalba, amely továbbviszi és nem gátolja Albánia csatlakozási folyamatát.

(Miniszterelnökség)