Magyarország elkötelezett a Nyugat-Balkán európai uniós integrációja mellett - mondta a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára kedden az MTI-nek.

Takács Szabolcs megbeszélést folytatott Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs miniszterrel, aki Budapesten részt vett a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében hétfőn kezdődött nagyköveti értekezleten.

Az államtitkár a tárgyalásról beszámolva kifejtette: a nyugat-balkáni régió országainak európai integrációja hozzájárul a térség stabilitásához és az európai biztonsághoz, ezért rendkívül fontos, hogy az EU pozitív üzenetet küldjön az integráció folyamatában leginkább élenjáró Szerbiának.

Mint mondta, Közép-Európa azért is szeretné felgyorsítani az EU nyugat-balkáni bővítését, mert ez ellensúlyozhatja az unió Brexit miatti pozícióvesztését.

Az államtitkár közölte: szerb tárgyalópartnere megerősítette, hogy a Nyugat-Balkán továbbra is a legjelentősebb illegális migrációs útvonalak közé tartozik.

Hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy "a brüsszeli bevándorláspárti elit" az európai parlamenti (EP-) választások közeledtével "el akarja altatni a közvéleményt és letagadja a migrációs nyomás nyilvánvaló adatait", miközben megpróbálja legalizálni a migránsok behozatalát Európába.

Takács Szabolcs úgy vélte, a Nyugat-Balkán uniós integrációja érdemben segíthet a tömeges, kontrollálatlan bevándorlással szemben folytatott küzdelemben, ezért elengedhetetlen a hiteles csatlakozási perspektíva felmutatása a térség felé.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a bővítési folyamat felgyorsítását támogatja az EU soros elnöki posztját betöltő Románia is, azonban a nyugati tagállamok többsége inkább az Európai Bizottság elnökének álláspontját osztja, aki szerint nem lesz bővítés az elkövetkező időben. Ezen országok - főként Franciaország és Hollandia - látványosan vonakodnak a bővítéstől - tette hozzá.

Közölte: remélhetőleg az új intézményi ciklusban olyan EP áll fel, amely jobban támogatja a Nyugat-Balkánt. Azt várjuk, hogy a májusi EP-választás eredménye és az Európai Bizottság új összetétele nemcsak az uniós intézményközi egyensúlyt és az EU egységét állítja majd helyre, hanem lendületet ad a bővítésnek is - magyarázta.

Takács Szabolcs szerint Magyarországnak az a dolga, hogy bátorítsa az élenjáró országokat, így Szerbiát, és jelezze számukra, hogy érdemes energiát összpontosítani az integrációs folyamatra.

(MTI)