Magyarország és Dánia kapcsolatai az EU jelenlegi válságos időszakában is a kölcsönös tiszteleten alapulnak, a migrációval kapcsolatban pedig mindkét ország a külső határok megvédését szorgalmazza - hangsúlyozta Schmitt Pál Péter helyettes államtitkár Koppenhágában, ahol aktuális európai uniós kérdésekről tárgyalt dán partnerével, Carsten Gronbech-Jensennel, további kormányzati szereplőkkel, valamint parlamenti képviselőkkel.

ME

A Miniszterelnökség európai uniós ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára kiemelte: Magyarország üdvözli, hogy Dánia is a harmadik országokkal való együttműködés fokozását és a tömeges bevándorlás kiváltó okainak helyi szintű kezelését szorgalmazza a migrációval kapcsolatos uniós vitában, továbbá a kötelező kvótarendszert szintén nem tartja hatékony eszköznek a válság kezelésére. Hozzátette: az elsődleges cél továbbra is az illegális bevándorlás megállítása kell, hogy legyen a regionális kikötői platformok létrehozásával az EU területén kívül, és nem szabad olyan üzenteket közvetíteni a gazdasági migránsok tömegei felé, hogy Európa kapui nyitva állnak.

Schmitt Pál Péter rámutatott: a magyar kormány szoros együttműködésre törekszik a schengeni rendszer működésének helyreállítása érdekében is Dániával, amely jelenleg az egyik legszigorúbb bevándorlásügyi jogszabályokkal rendelkező tagállam az EU-n belül. Koppenhága az EU jövőjével kapcsolatos fő kérdésekben Magyarországgal lényegében megegyező álláspontot képvisel, és szintén nem támogatja a mag és periféria tagállamok osztott, kétsebességes Európa gondolatát - emelte ki a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár konzultációit követően a Koppenhágai Egyetemen előadást tartott az Európai Unió jövője témájában.

(Miniszterelnökség)