Le kellene zárni az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben, a magyar kormánynak kezdettől fogva elvi problémái vannak a folyamattal - jelentette ki Takács Szabolcs miniszterelnökségi államtitkár az uniós tagországok illetékes minisztereinek keddi brüsszeli tanácsülése után.

Az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek tanácskozásán sor került a lengyel kormány második hivatalos meghallgatására az uniós jogállamisági eljárás részeként.

Takács Szabolcs arról számolt be telefonon, hogy a lengyel delegáció ismét "korrekt módon, pontról pontra" válaszolt minden kérdésre.

Hozzátette, a következő lépésről nincs még egyértelmű döntés. Ráadásul - mint mondta - a folyamatot nem is lehet pontosan követni.

Hangsúlyozta továbbá, hogy véleménye szerint politikai indíttatású eljárás zajlik Varsóval szemben.

Elmondta azt is, hogy a Magyarországgal szemben előző héten kezdeményezett hasonló eljárás semmilyen formában nem került napirendre.

Sajtóhírek szerint szerdán az Európai Bizottság ülésén is napirenden lesz a "lengyel ügy", és az Európai Bíróság elé utalhatják a legfelsőbb bíróságról szóló törvény miatt Lengyelországgal szemben megindított uniós jogsértési eljárást.

Az Európai Bizottság a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt tavaly decemberben indította meg a hetes cikk eljárást Varsóval szemben, amelyet Magyarország esetében az Európai Parlament kezdeményezett.

Az utóbbi években sok bírálat érte a lengyel kormányt, elsősorban amiért sokak szerint csorbítani kívánja az igazságszolgáltatás függetlenségét.

(MTI)