Varga Judit, európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár szeptember 29-30-i berlini útja során a német frakciószövetség tagjaival és kormányzati szereplőkkel találkozott. A megbeszélések során tájékoztatást adott a Sargentini-jelentésről, Magyarország bevándorláspolitikájáról és bemutatta az újonnan megalakult Európai Uniós Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság struktúráját és feladatait.

Katja Leikerttel, a CDU-CSU frakciószövetség frakcióvezető-helyettesével való találkozóján felhívta a figyelmet a Magyarországgal szemben zajló politikai nyomásgyakorlásra.  Varga Judit hangsúlyozta, hogy az Európai Unióhoz történt csatlakozása óta Magyarország megtanulta, hogyan kell érdemben képviselni a nemzeti érdekeket, megoldásai miatt pedig folyamatos támadások érik. A felek egyetértettek abban, hogy az EU-val szembeni kritika nem egyenlő az euroszkepticizmussal.

Michael Roth külügyi államtitkárral folytatott megbeszélésen Varga Judit visszautasította Magyarország bevándorláspolitikájával szembeni kritikákat és kijelentette, hogy Magyarország történelme az identitásáról is szól, ezért is kifejezetten fontos számunkra a külső határok védelme. A különböző álláspontok ellenére az államtitkárok megállapodtak abban, hogy a jövőben a közös pontokra, illetve a konstruktív dialógusra koncentrálnak.

Claudia Dörr-Voß-szal, a német Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium államtitkárával áttekintették a gazdasági kapcsolatok további távlatait. A német államtitkár hangsúlyozta, országaink között kiváló a gazdasági együttműködés, azonban vannak olyan területek, mint például az energiapolitika, ahol további előrelépést lehetne elérni. Varga Judit államtitkár kiemelte, hogy Németország hazánk legnagyobb gazdasági partnere, amit a Debrecenben felépülő BMW gyár is alátámaszt. A felek megerősítették, hogy az innováció és a fejlesztések terén még szorosabb együttműködésre számítanak.

(Miniszterelnökség)