Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az Európai Bizottságot olyan politikusok képviseljék, mint Frans Timmermans, aki úgy kampányol a bevándorláspárti Soros-lista csúcsjelöltjeként, hogy szerinte ez nem befolyásolja függetlenségét – hangsúlyozta Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára Litvániában és Lettországban folytatott tárgyalásain.

Az államtitkár elmondta: a migránsvízummal kapcsolatban az igazság az, hogy tavaly decemberben az Európai Parlament elfogadott egy határozatot, amelyben felszólítják az Európai Bizottságot, hogy áprilisig dolgozza ki a szükséges jogszabályokat. A Bizottság amikor azt állítja, hogy nincsenek „ők”, csak az Európai Unió, hiszen az asztalnál ott ül Magyarország is, akkor elfeledkeznek arról, hogy 2015-ben a kvótáról szóló döntést, Magyarország tiltakozásának ellenére, az európai szabályokat áthágva, az egyhangúság helyett minősített többséggel verték át az intézményrendszeren – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Hiába ülünk ott az asztalnál, ha a szabályokat megkerülve a tagállamok feje fölött úgy hoznak döntéseket, hogy mi nem értünk azokkal egyet – tette hozzá. Varga Judit hangsúlyozta, hogy a bevándorláspárti hétpontos brüsszeli munkaterv minden pontjának létezését be tudják bizonyítani, a félretájékoztatás tehát nem a kormány, hanem a Juncker-féle politikai Bizottság sajátja.

Az államtitkár szerint Timmermans elfogultságát mi sem mutatja jobban, mint hogy aktívan támogatja a bevándorláspolitikánk miatt hazánk ellen indított 7-es cikkelyes eljárást.

Visszautasítjuk azokat az elképesztő nemzetközi megnyilvánulásokat, amelyek a magyar családvédelmi akcióterv miatt érkeztek. Bár néhány bevándorláspárti politikus úgy döntött, hogy Európa népesedési és munkaerő-piaci problémáit bevándorlók befogadásával kívánja orvosolni, mi a gyermekes családok támogatásában hiszünk, nem pedig a bevándorlásban – hangsúlyozta az államtitkár. Varga Judit elmondta: arról kell dönteniük a választópolgároknak májusban, hogy bevándorlást támogató, kevert népességű Európában vagy családokra építő Európában szeretnének élni.

Az államtitkár többek között Gediminas Kirkilasszal, a litván parlament Európai Ügyek Bizottságának elnökével, Neris Germanasszal, a Külügyminisztérium első miniszterhelyettesével, Vita Tēraudával, a lett parlament Európai Ügyek Bizottságának elnökével,  Ojārs Ēriks Kalniņš-szal, a lett Külügyi Bizottság elnökhelyettesével és Solveiga Silkalnával, a lett külügyminisztérium helyettes államtitkárával tárgyalt Litvániában és Lettországban.

(Miniszterelnökség)