Az Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkárság 2014. december 8-án került át a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezeti struktúrájából a Miniszterelnökségre. Az európai uniós ügyek kormányzati szintű koordinációjának áthelyezése nem csupán strukturális, hanem egyben szimbolikus döntés is, amely jelzi, hogy több mint tíz évvel az uniós csatlakozásunk után és túl egy sikeres magyar soros elnökségen, az európai uniós kérdések vitele többé nem „külpolitika”, hanem minden magyar állampolgár és gazdasági szereplő életét érdemben befolyásoló össztársadalmi, tehát belpolitikai ügy. A Miniszterelnökség olyan szervezeti és szakmai kereteket nyújt, amelyek lehetővé teszik a kedvező európai uniós helyzetkihasználáshoz és a nemzeti érdekek érvényesítéséhez nélkülözhetetlen hozzáértést, tervezési képességet, valamint precíz, hatékony kivitelezést. Az európai uniós ügyek kormányzati irányítása is e szempontok mentén újult meg, a stratégiai koordinációra helyezve a hangsúlyt. Az államtitkárság felelős a Kormány valamennyi európai uniós politikájáért, az európai uniós tagsággal összefüggő feladatokért, az Európai Unió döntéshozatali eljárásában képviselendő tárgyalási álláspont kialakításáért és koordinációjáért. A Kormány kiemelt célja az európai uniós intézményrendszerekkel történő szorosabb együttműködésen túl, a 27 tagállam képviseleteivel és a tagállamok fővárosaival történő közvetlen kommunikáció megerősítése.

Az Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkárságot felállítása óta Takács Szabolcs államtitkár vezeti, akit munkájában dr. Molnár Balázs helyettes államtitkár, európai igazgató segíti. Az Államtitkárság három főosztállyal működik: az EU Ágazati Politikai Főosztály, valamint az EU Gazdaságpolitikai, Külkapcsolati és Bel- és Igazságügyi Főosztály, amelyek az Európai Unió szerteágazó szakpolitikai területeit követik nyomon, míg az uniós intézményekkel való kapcsolattartásért és az általános európai uniós jogi ügyekért az EU Koordinációs, Intézményi és Jogi Főosztály a felelős. 

Ezen átalakítások során a kormányzat brüsszeli kihelyezett pillérének minősülő Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviselete szervezetileg és irányításilag is a Miniszterelnökség szervezeti struktúrájába került áthelyezésre. A képviselet vezetését 2015.október 1. óta Dr. Várhelyi Olivér nagykövet látja el. Az állandó képviselő helyettese dr. Stelbaczky Tibor nagykövet, az EU közös kül- és biztonságpolitikával foglalkozó nagyköveti bizottsága (PSC) magyar tagja Rusz Harry Alex nagykövet.

Szervezeti ábra.