Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára szerint Brüsszel meg akarja büntetni a bevándorlást elutasító országokat, és politikai nyomásgyakorlásra használja a jogi eljárásokat.

European Union

A Luxemburgban megtartott, európai uniós tagállamok általános uniós ügyekben illetékes minisztereinek ülésén sor került a lengyel kormány hivatalos meghallgatására az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, eddig példátlan jogállamisági eljárás részeként.

A találkozót követően Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke kijelentette: még mindig fennáll az uniós értékek rendszerszintű és súlyos megsértésének a veszélye Lengyelországban, további lépésekre lenne szükség az aggályos kérdésekben, azonban ennek semmilyen jelét nem adta a lengyel delegáció.

A kijelentésre reagálva Takács Szabolcs tiltakozását fejezte ki a Lengyelország ellen folyó eljárással szemben, amelyet boszorkányüldözésnek minősített.

Az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában hangsúlyozta: a bizottság "a diszkriminációmentesség, a törvény előtti egyenlőség és a megfelelő eljáráshoz való jog értékeit figyelmen kívül hagyva, hatáskörein újfent túlterjeszkedve citálta a lengyel kormányt" a tagállami kormányokat tömörítő tanács elé. Mint írta, Magyarország kezdettől fogva ellenezte a hetes cikk szerinti eljárást, mivel az "részrehajló, politikailag motivált, megalapozatlan és igazságtalan."

"Lengyelország számíthat Magyarországra, nem fogunk semmilyen hazug politikai támadáshoz asszisztálni" - közölte Takács, aki szerint veszélyes precedenst teremt a Varsóval szembeni eljárás.

MTI/kormany.hu