A Fenntartható Fejlődési Célok megvalósulása Európai tavak térségében című konferenciát az a Régiók Bizottságának Környezetvédelmi, Klímaváltozási és Energia Szakbizottsága (ENVE), Balatonfüred önkormányzata, valamint a Balaton Fejlesztési Tanács a Miniszterelnökség támogatásával rendezte meg 2018. június 28-án, Balatonfüreden.

A Fenntartható Fejlődési Célok megvalósulása Európai tavak térségében című konferenciát az a Régiók Bizottságának Környezetvédelmi, Klímaváltozási és Energia Szakbizottsága (ENVE), Balatonfüred önkormányzata, valamint a Balaton Fejlesztési Tanács a Miniszterelnökség támogatásával rendezte meg 2018. június 28-án, Balatonfüreden. A konferencia célja felhívni a politikai döntéshozók figyelmét az európai tavak jelentőségére, amelyek ki vannak téve globális környezeti és gazdasági hatásoknak.

 

Molnár Balázs európai igazgató a víz szerepe a fenntartható regionális fejlődésben címmel tartott előadásában felhívta a figyelmet, hogy napjainkra a víz, a fenntartható fejlődés egyik kulcsfontosságú tényezőjévé vált. Elmondta, hogy Magyarország Kormánya a vizet stratégiai erőforrásnak tekinti társadalmi, környezeti és gazdasági szempontból is, amely alapelvet az Alaptörvény is rögzít. Példaként említette a sikeres Duna Régió Stratégiát, amely a Duna-medence tizennégy országának együttműködésével célja összehangolni az európai uniós szakpolitikákat a rendelkezésre álló pénzügyi eszközök koordinált felhasználásával.

 

A konferencia margóján Molnár Balázs megbeszélést folytatott a többéves pénzügyi keretről Nikola Dobroslavic-kal, Dubrovnik-Neretva megye prefektusával. A horvát regionális politikus a régiók számára hátrányosnak tartja a Bizottság javaslatát. A kohéziós politika forrásaink csökkentése nem igazolható, a horvát szakértők érthetetlennek tartják az ahhoz vezető modellt. A nemzeti társfinanszírozási arány növelése miatt a szegényebb régiókban kiemelt jelentőségű projektek maradhatnak el. A kutatásfejlesztést és innovációt segítő források esetében jelentős földrajzi egyenlőtlenséget tapasztalnak. A Régiók Bizottságának fontos szerepe van a kohéziós források megvédésében. Megerősítette, hogy Horvátország nyitott a kohézió barátai körben történő együttműködésre a V4-ekkel.  

 

(Miniszterelnökség)