Takács Szabolcs: Magyarországnak előnyös lehet Horvátország EU-elnöksége

Publikálva: 2019. február 27.

Horvátország látja el 2020 első felében az Európai Unió soros elnöki posztját, ami azért előnyös, mert így ismét egy szomszédos és a bővítéspolitika folytatása mellett elkötelezett ország tölti be ezt a pozíciót - mondta a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára szerdán telefonon az MTI-nek.

Takács Szabolcs megbeszélést folytatott Andreja Metelko Zgombic horvát európai uniós ügyekért felelős államtitkárral az EU jövőjéről és a magyar-horvát együttműködési lehetőségekről uniós ügyekben.

Közölte: Magyarország minden segítséget biztosít és minden tapasztalatot szívesen átad, hogy Horvátország első elnökségét zökkenőmentesen bonyolíthassa le.

Az államtitkár kiemelte: földrajzi elhelyezkedésük miatt mind Magyarországra, mind pedig Horvátországra erősen hatnak a migrációs folyamatok, ezért mindkét országnak fontos, hogy az uniós állam- és kormányfők 2018-as tanácsi következtetéseit végrehajtsák, ami a Nyugat-Balkánnal folytatott együttműködést és az EU-Törökország megállapodás következetes végrehajtását jelenti.

Úgy fogalmazott, a brüsszeli bevándorláspárti bürokrácia megpróbálja eltitkolni, hogy milyen problémát jelent a migráció, de a nyugat-balkáni útvonalon ezek a folyamatok továbbra is zajlanak, így az elkövetkező időben is szoros együttműködésre van szükség ebben a kérdésben.

Takács Szabolcs elmondta: a következő többéves uniós költségvetést illetően tárgyalópartnerével egyetértettek abban, hogy Nagy-Britannia kilépése ellenére az EU-nak szüksége van a megfelelő finanszírozásra. Az Európai Bizottság költségvetési javaslata azt a politikai filozófiát jeleníti meg, amelyet a testület képvisel minden ügyben - vélekedett. Hozzáfűzte: a javaslatban látni a migrációpárti elkötelezettséget, továbbá azt, hogy a bizottság politikai fegyverként használja a költségvetést egyes tagállamok megbüntetésére.

Az államtitkár kitért arra: azt kérte horvát partnerétől, hogy országa elnöksége idején, amikor már felálltak az új uniós intézmények, együttműködve érvényesítsék közös érdekeiket.

(MTI)

Menü

Európai Uniós Politikák Kialakításáért és Koordinációjáért Felelős Államtitkárság

Brexit

Navigáció