Takács Szabolcs a koszovói EU integrációs miniszterrel tárgyalt

Publikálva: 2018. október 30.

Takács Szabolcs államtitkár Dhurata Hoxhával folytatott budapesti megbeszélésén kifejtette: a nyugat-balkáni útvonalon kialakult alternatív migrációs útvonalak a jelenlegi időszakban különösen indokolttá teszik, hogy az EU fordítson kiemelt figyelmet a térség országaival való szoros együttműködésre.

Hozzátette: Magyarországnak, mint a régióval közvetlenül szomszédos uniós tagállamnak alapvető érdeke a Nyugat-Balkán politikai és gazdasági stabilitása, hazánk pedig támogatja Koszovó európai uniós integrációs folyamatát is.

Fotó: ME

A Miniszterelnökség államtitkára tájékoztatta partnerét, hogy Magyarország kulcsfontosságú szerepet tölt be az uniós külső határok védelmében, és azt tekinti célnak, hogy az illegális migrációval szembeni védvonal az Európai Unió határaitól - és így a magyar-szerb határszakasztól - minél délebbre húzódjon. Takács Szabolcs szerint az Európát évek óta sújtó bevándorlási válság is bebizonyította, hogy a harmadik országokkal való együttműködés, és ekként a nyugat-balkáni országokkal való partnerség nem csak hasznos, de szükséges is a migráció megállítása és negatív hatásainak megelőzése érdekében.

Fotó: ME

A magyar kormány ezért azt támogatja, hogy az EU fordítson kiemelt figyelmet a nyugat-balkáni országokkal való együttműködésre és a térség integrációs folyamatainak felgyorsítására az Unió jövőjéről folytatott vitában is - tette hozzá az államtitkár, egyetértetve partnerével, hogy a Nyugat-Balkán stratégiai jelentősége az elmúlt évek során felértékelődött, Koszovó pedig földrajzi elhelyezkedéséből adódóan is része Európának.

(ME)

Menü

Európai Uniós Politikák Kialakításáért és Koordinációjáért Felelős Államtitkárság

Brexit

Navigáció