Magyarország és az Egyesült Királyság közötti együttműködések

Az Egyesült Királyság Magyarország kiemelt szövetségese. Sajnáljuk az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépését, ugyanakkor tiszteletben tartjuk a brit választópolgároknak a 2016. június 23-ai Brexit-népszavazáson meghozott demokratikus döntését. A Brexit-tárgyalások során Magyarország első számú nemzeti érdeke mindig is annak garantálása volt, hogy állampolgáraink szerzett jogai ne sérüljenek a brit kilépés következtében. Üdvözöljük ezért az Egyesült Királyság kormányának vállalását, hogy egy megállapodás nélküli brit kilépés esetére is kész az Egyesült Királyságban dolgozó és tanuló uniós, köztük a magyar állampolgárok szerzett jogait garantálni.

Magyarország Kormánya nagyra értékeli, hogy több ezer brit állampolgár döntött úgy, hogy Magyarországon kíván élni és letelepedni. Az itt élő brit állampolgárok hozzájárulása hazánk gazdasági, társadalmi és kulturális gazdagságához kiemelt értékkel bír. Kormányunk ezért arra biztatja a hazánkban letelepedett brit állampolgárokat, hogy Magyarországon maradjanak a jövőben is, akár megállapodás alapján, akár megállapodás nélküli lép ki az Egyesült Királyság az Európai Unióból.

Elkötelezettek vagyunk ezért amellett, hogy a Magyarországon élő brit állampolgárok jogait a viszonosság elve alapján garantáljuk. Magyarország Kormánya ennek érdekében elkészítette, és a magyar Országgyűlésnek benyújtotta a megállapodás nélküli brit kilépés esetén szükséges jogszabály-változásokról szóló előterjesztést, melynek célja, hogy a hazánkban élő brit állampolgárok szerzett jogai megóvásra kerüljenek.

A brit kilépést követően Magyarország olyan széleskörű és méltányos megállapodásokat támogat az EU-Egyesült Királyság között, amelyek elősegítik a lehető legszorosabb együttműködés fenntartását a kereskedelem, a gazdaság, közlekedés, valamint a közös biztonság- és védelempolitika területein, mert kizárólag csak így biztosítható Európa gazdasági versenyképességének és biztonságának megóvása.   

Az Egyesült Királyság Magyarország 11. legfontosabb kereskedelmi partnere. A külkereskedelmi forgalmunk értéke 2017-ben meghaladta az 5 milliárd eurót, továbbá több mint 800 brit vállalat 50.000 főnél is többet foglalkoztat Magyarországon (a 4. legnagyobb foglalkoztató). Célunk, hogy a fennálló szoros gazdasági kapcsolatainkat fenntartsuk, valamint az Egyesült Királyság kormányával együtt felmérjük az együttműködésünk szorosabbra fűzésének lehetőségeit a kétoldalú kereskedelem, valamint a befektetések terén.

A kétoldalú kapcsolatok erősítésének szándékával Magyarország Kormánya a közelmúltban Főkonzulátust nyitott Manchester-ben, valamint Alkonzulátust Edinburgh-ben. Az új külképviseleteink elsődleges célja, hogy az Egyesült Királyságban élő és dolgozó, valamint odalátogató magyar állampolgárok jogait és érdekeit képviseljék. Magyarország és az Egyesült Királyság továbbá közösen egy olyan kétoldalú stratégia megvalósításán dolgoznak, amely egy szélesebb körű és mélyebb kétoldalú együttműködést teremthet meg a közös értékek és célkitűzések alapján.  Az előkészítés alatt álló kétoldalú stratégia három fő területet fog át: kereskedelem, kül- és biztonságpolitika, oktatás és társadalom.

Menü

Európai Uniós Politikák Kialakításáért és Koordinációjáért Felelős Államtitkárság

Brexit

Navigáció