A brüsszeli politikusoknak több energiát kellene fektetniük Közép-Európa hagyományainak és történelmének megismerésébe

Publikálva: 2018. október 31.

Erős Európa nem létezhet erős tagállamok nélkül, és ennek szerves részeként erős Magyarország nélkül – hangsúlyozta Takács Szabolcs államtitkár a kormány Európa jövőjéről indított konzultációsorozatának nyíregyházi állomásán. A politikus szerint Közép-Európa ugyanolyan hozzáadott értéket jelent az EU számára, mint más régiók, de Brüsszel politikai okokból és felületességből nem fektet elég energiát a térség sajátosságainak megismerésébe.

A Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára előadásában rámutatott: az EU megerősítéséhez és megreformálásához Magyarország számos eszközzel hozzájárul, az európai keresztény kulturális alapértékek megőrzésétől kezdve, a határok megvédésén és az állampolgárok biztonságának garantálásán át, az uniós átlagot messze meghaladó hazai gazdasági növekedésig.

Fotó Szarka Lajos

Takács Szabolcs kiemelte: Magyarországon a kormány 2010 óta rendszeresen kikéri az emberek véleményét a mindennapokat érintő politikai, gazdasági és társadalmi kérdésekben, így az állampolgárok folyamatosan véleményt alkothatnak. Hozzátette: ezeket a jelzéseket a kormány akkor is figyelembe veszi, amikor Magyarország Európai Uniós tagságával kapcsolatos kérésekről van szó, hiszen az uniós ügyek már nem külpolitikai, hanem az ország belső életét is szervesen érintő kérdések.

Hazánk az egyetlen olyan európai uniós tagállam, ahol népszavazást tartottak a migrációs kvótákról, és minden olyan fórumnak jelentősége van, ahol a magyar emberek hallathatják hangjukat. Brüsszel az elmúlt években nem tudta kezelni az Európát sújtó válságokat, támadást indított a másként gondolkodó országokkal szemben, ezért az EU működését demokratikus alapokon is meg kell újítani – húzta alá az államtitkár.

Magyarország azonban helyesen tette és teszi, hogy kiállt nemzeti érdekei, így a biztonság, a családok jövője és a kereszténydemokrata alapértékek védelme mellett az EU-ban, szemben a nyílt társadalmat támogató erőkkel, amelyek célja a tömeges migráció ösztönzése és a tagállami szuverenitás visszaszorítása, egyebek közt a külső határvédelem tekintetében.

Fotó Szarka Lajos

Takács Szabolcs államtitkár aláhúzta: Európa jövőjét nagyban meghatározzák majd a jövő évi európai parlamenti választások, ahol a fő kérdés a migráció lesz. Hozzátette: rövidesen eldőlhet, Európa visszatalál-e a gyökereihez, és képes lesz-e visszatérni egy olyan együttműködéshez, ahol minden tagállam véleményét figyelembe veszik.

(Miniszterelnökség)

Menü

Európai Uniós Politikák Kialakításáért és Koordinációjáért Felelős Államtitkárság

Brexit

Navigáció