’56 minden magyarnak az emlékezetébe égett, sohasem feledjük. Ezért is örülök, hogy nem csak honfitársaimmal nézhettem végig Gárdos Éva filmjét, az Amerikai Rapszódiát – hangoztatta Varga Judit, a Miniszterelnökség Európai Uniós Kapcsolatokért Felelős Államtitkára Magyarország Európa Tanács melletti Állandó Képviseletének október 23-i megemlékezésén.

Varga Judit kiemelte a főleg európai diplomatákból és ’56-os magyarokból álló közönség számára, hogy a rendezvényen levetített film, az Amerikai Rapszódia jól tükrözi ’56 szellemét, ami fontos, mivel az a tapasztalatunk, hogy a nyugat már elfelejtette, mi is történt 1956-ban Magyarországon. Már nem emlékeznek arra, hogy a magyarok Európa szabadságáért harcoltak. Egy olyan világért, amelyben ledöntik a diktátorok szobrait és megszüntetik az elnyomást. Egy olyan világért, amelyben nem börtönöznek be senkit a véleménye, politikai hovatartozása, vagy vallása miatt. Egy szabad Európáért – mondta az államtitkár.

A film hozzájárul ’56 emlékéhez, hogy azt nyugaton se feledjék el. Amire nagy szükségünk van, különösen most mikor a nyugat koncepciós eljárásokat indít Magyarország és Lengyelország ellen az Európai Parlamentben. Ha tisztában lennének a történelemmel, nem vádolnának minket olyan bűnökkel, amelyek ellen a kommunizmus során küzdöttünk. Minket, akik életünket és vérünket adtuk a szabad Európáért, a szabad Magyarországért – tette hozzá Varga Judit.

Az államtitkár kifejtette, hogy a magyar emberek tudják mit jelent a szabadság: a szabadság az, amikor az elnyomó rendszer címerét kivágják a nemzeti lobogókból, amikor ledöntik a zsarnokok szobrait, a diktatúra falait. A szabadság az, amikor megválaszthatjuk a kormányunkat, azt, hogy kikkel éljünk együtt saját hazánkban és, hogy milyen jövőt építsünk gyermekeinknek. Mi magyarok úgy érezzük, most újra ezt a szabadságot kell, megvédjük. Hiszen a nehezen kivívott szuverenitásunkat veszélyeztetik olyan eszközökkel, amely a legrosszabb időket idézik számunkra – fűzte hozzá.

Varga Judit rámutatott, hogy a történelmünknek köszönhetően lettünk azok, akik vagyunk. A mi felelősségünk, hogy alkalomadtán emlékeztessük magunkat, az unokáinkat, a haragosainkat, hogy a magyar nemzet a szabadságban fogant. A mi felelősségünk, hogy a szabadság és az elnyomás többé ne mosódjon össze. Felelősek vagyunk azért, hogy tanuljunk a múlt hibáiból- zárta ünnepi beszédét az államtitkár.

(Miniszterelnökség)