2018. december 4-én a budapesti Andrássy Egyetemen megrendezett Német-Magyar Fórumon mondott köszöntőt Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára.

Beszédében az államtitkár hangsúlyozta, hogy bár Németország és Magyarország a migrációban nem ért egyet,  de számos kérdésben igen. Büszkék lehetünk arra, hogy kulturálisan, politikailag és gazdaságilag is ezer szálon kötődünk a világ harmadik legerősebb gazdaságához – mondta az államtitkár.

Fotó: Miniszterelnökség

Nagy dolog Magyarország számára, hogy annyi év után lerázhattuk láncainkat és csatlakozhattunk az Európai Unióhoz, talán ezért is Magyarországon az egyik legmagasabb az emberek elköteleződése az európai integráció iránt – kezdte beszédét a Miniszterelnökség államtitkára. Hozzátette, hogy „tanultunk a történelemből, megtanultuk, hogy Magyarország akkor sikeres, ha Németország is az”, de az is a feladatunk, hogy más szemszögből is rávilágítsunk a fontos dolgokra, hogy éberek maradjunk, hogy segítsünk. „Hiszen, ami Németországban történik az az egész kontinensre is kihat, ez pedig hatalmas felelősséget jelent” – emelte ki Varga Judit.

Az államtitkár szerint Európa nehéz napokat él át pl. a tömeges bevándorlás, a Brexit miatt és az európai parlamenti választás csak fokozza ezt a feszültséget, így észnél kell lennünk, hogy higgadtan tudjunk jó és megfontolt döntéseket hozni. „A német-magyar kooperáció gerincét a közös értékek tisztelete, a hosszú távú fenntarthatóság szempontja, valamint a tagállami érdekek pragmatikus összekapcsolása jelenti. Ilyen bonyolult és változó nemzetközi helyzetben ezek az értékek, az országaink közötti példaértékű szövetség még inkább felértékelődik” – hangsúlyozta.

Szükségünk van a NATO-ra, de nem engedheti meg azt az Európai Unió, hogy ne rendelkezzen saját önvédelmi képességgel – utalt a közös európai hadsereg fontosságára az államtitkár. Hozzátette: úgy gondoljuk az integrációnak ez egy olyan területe, ahol érdemes szorosabbra fűzni a szálakat. Varga Judit szerint fontos, hogy felvállaljuk az őszinte, és az európai emberek érdekeit képviselő politikát, még akkor is, ha ezt egyesek populizmusnak csúfolják.

Varga Judit kiemelte, hogy az Andrássy Egyetem mind a mai napig az egyetlen teljes egészében német nyelvű felsőoktatási intézmény német nyelvterületen kívül. Hálásak lehetünk a Német-Magyar Fórum szervezőinek, mert a párbeszédet segítik elő, támogatják a magyar-német kapcsolatok diverzitását, ráadásul mindezt a fiatalok bevonásával – zárta előadását a Miniszterelnökség államtitkára.

(Miniszterelnökség)