A Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára Budapesten fogadta svájci partnerét, Roberto Balzaretti EU ügyekért felelős államtitkárt, amelynek során kifejtette: ahogyan az EU gazdasága profitál a munkaerő szabad mozgásából, úgy a svájci gazdaság teljesítményéhez is jelentős mértékben hozzájárulnak az uniós tagállamokból, így a Magyarországról is érkező munkavállalók.

Takács Szabolcs egyetértett svájci partnerével abban, hogy a munkavállalók szabad mozgásának kérdése az Európai Unió és Svájc között jelenleg is zajló intézményi keret-megállapodásról szóló tárgyalások egyik sarokkövét jelenti.

A Miniszterelnökség államtitkára kiemelte: Magyarország jó tapasztalatokkal zárta a Svájci-Magyar Együttműködési Program első periódusát és jelezte: hazánk elsődleges érdeke, hogy tovább bővítsük mind politikai, mind gazdasági kapcsolatainkat Svájccal. Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy az EU és Svájc egy mindkét fél számára méltányos intézményi keretmegállapodást írhasson alá. Takács Szabolcs hangsúlyozta: hazánk szorgalmazza a tárgyalások lezárulását, a keretmegállapodás elfogadását azonban csak a szabad munkaerő mozgás maradéktalan érvényesülése esetében támogatjuk.

Svájc az egységes EU belső piachoz való hozzáférése fejében részt vállal az Unión belüli regionális és társadalmi kohézió erősítésében. Takács Szabolcs kiemelte: a közép- és kelet európai országoknak eddig nyújtott svájci pénzügyi hozzájárulás Magyarország számára több fontos gazdaságfejlesztési program megvalósulását segítette az elmúlt években. A Miniszterelnökség államtitkára üdvözölte, hogy a svájci kormány döntést hozott az 1,3 milliárd svájci frank összegű kohéziós program megújításáról.

A svájci források a jövőben is segítik a magyar kormány gazdaságpolitikai céljainak megvalósítását, de emellett hozzájárulhatnak a klímavédelmi és migrációs kihívások kezeléséhez is, emelte ki Takács Szabolcs.

(Miniszterelnökség)