A migráció lesz a következő 15-20 év legnagyobb sorskérdése Európában, ugyanis Afrika és Ázsia népességmegtartó ereje nem nő olyan gyorsan, mint a népessége. Az európai választások tétje pedig, hogy felismerjük-e ennek a kérdésnek a történelmi jelentőségét - mondta kedden Varga Judit Bécsben.

A Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára aktuális uniós kérdésekről egyeztetett Alexander Schallenberggel, a Szövetségi Kancellári Hivatal európai uniós ügyekért felelős szekcióvezetőjével és Karoline Edstadler belügyi államtitkárral.

Fotó: Miniszterelnökség

A munkalátogatáson hangsúlyos téma volt a Magyarország ellen indított 7-es cikkely szerinti eljárás. A Miniszterelnökség államtitkára felidézte, hogy az EP tavaly indította el az eljárást, ugyanakkor az nem az európai parlament migrációpárti többségének tetsző tempóban halad tovább az Általános Ügyek Tanácsában. Ez is jól mutatja, hogy itt csupán hazánk migrációs álláspontjának a megváltoztatását célzó politikai nyomásgyakorlásról van szó, hiszen amikor már a jogi részletekről beszélgetünk, akkor támadóinknak nincsenek valódi érveik – mutatott rá Varga Judit. Az Európai Unió megosztásához vezet az, ha különböző mechanizmusokat találnak fel arra, hogy hogyan mutogassanak a tagállamok egymásra, ahelyett, hogy a kihívásokkal foglalkoznának az uniós vezetők - tette hozzá.

A migrációval kapcsolatban Varga Judit hangsúlyozta, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol a baj van, ezért a magyar kormány támogat számos olyan helyi programot, amely Szíria vagy Irak létesítményeinek helyreállítását célozza. Legutóbb három szíriai kórház fenntartását jelentettük be – hívta fel a figyelmet az egyeztetések alkalmával Varga Judit államtitkár.

(Miniszterelnökség)