Horvátország és Magyarország közötti erős partnerséget mutatják a közelmúltban megtartott konstruktív tárgyalások, illetve az új magyar nagykövetségi épület is Zágrábban – mondta a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára a horvát államiság napja alkalmából megtartott rendezvényen. Az államtitkár kiemelte, a migráció kérdésében a két ország hasonló kihívásokkal néz szembe az Európai Unióban.

Varga Judit elmondta, a magyarokhoz hasonlóan a horvát népnek is a kommunista múltat kellett leküzdenie, amikor 1991 júniusában megalapították államukat. Horvátország 2013-ban csatlakozott az unióhoz, és éppen a magyar elnökség ideje alatt sikerült befejezni a csatlakozási tárgyalásokat – emlékeztetett a politikus. Azt is kiemelte, hogy hasonló kihívásokkal kell megküzdenie a két országnak Európában, mint a bevándorlás, a biztonsági fenyegetések és a Brexit is. Ennek okán együtt kell dolgoznia a Horvátországnak és Magyarországnak egy versenyképes és erős közép- és kelet-európai régióért – tette hozzá Varga Judit.

Az államtitkár azt is hangsúlyozta, korábbi, Zágrábban tett látogatása kapcsán nyitottságot és konstruktivitást tapasztalt, amely kulcsfontosságú az európai párbeszéd és együttműködés fenntartásához. Ennek a párbeszédnek a kölcsönös tiszteleten és a megértésen kell alapulnia, ezt a nézetet vallják a horvátok is – zárta beszédét Varga Judit.

(Miniszterelnökség)