A gazdaság teljesítőképességén alapuló bérnövekedés mellett foglalt állást Varga Judit európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár az Európai Szakszervezeti Szövetség szófiai konferenciáján.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség által szervezett konferencia célja a felfelé irányuló bérkonvergenciát biztosító erősebb uniós jogalkotási keret kialakításának megalapozása volt az uniós intézmények, a tagállamok és egyéb szervezetek közötti szövetség létrehozása révén.

Varga Judit államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány elkötelezett a gazdaság teljesítőképességén alapuló bérnövekedés mellett, ugyanis  a kormányzati politikája a négy egymást erősítő pilléren (versenyképesség, munka alapú társadalom,  családpolitika, keresztény kultúra megőrzése) alapul, melyek egyidejű érvényesítése során az egyes célokat úgy kell elérni, hogy a modell többi eleme ne sérüljön.

A modell elemei közötti egyensúly fenntartása érdekében a bérfejlesztés és a szociális standardok javítására kizárólag hazánk gazdasági teljesítőképességének függvényében kerülhet sor, a mesterségesen indukált, gazdaságilag nem megalapozott, felfelé irányuló bérkonvergencia esetén azonban hazánk versenyképessége sérül.

A kormány álláspontja szerint, a bérpolitika és az adópolitika nemzeti hatáskör, szavatolva az utóbbi évek jelentős béremeléseinek és a több évre megkötött bérmegállapodásnak köszönhető magyar bérfelzárkózást, illetve a gazdaságban és a termelékenység növelésében az eddigieknél erőteljesebb előrehaladást. A nemzeti kormány gazdaságpolitikájának Magyarországban folyamatosan csökkentek a munkát terhelő adók, nőnek a bérek, a közszférában és a versenyszférában is jelentős béremelések történnek.

(Miniszterelnökség)