Az Európai Unió Tanácsának leendő soros elnöke, Bulgária illetékeseivel tárgyalt szerdán Szófiában Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár.

ME

Látogatásán arról tájékozódott, hogy a 2018. január 1-től elnök Bulgáriának mik a prioritásai az egyes uniós ügyekben, illetve tájékoztatott a magyar álláspontról egyes kérdésekben. Az MTI érdeklődésére elmondta, hogy fő tárgyalópartnere Liljana Pavlova EU-elnökségért felelős miniszter volt, aki az egyik legfontosabb bolgár célként a nyugat-balkáni térség - mindenekelőtt Szerbia és Montenegró - EU-ba integrálásának előmozdítását említette.

Takács Szabolcs kiemelte, hogy Bulgária földrajzi helyzete, történelme okán a régióról helyzetismereti előnyben van más nyugat-európai tagállamokhoz képest, és ennek jó hasznát veheti. Az EU bővítésének kiterjesztése a Nyugat-Balkánra Magyarországnak, a visegrádi négyeknek, de az elnökséget 2018 második felében átvevő Ausztriának is egyaránt érdeke - jegyezte meg az államtitkár.

Az egyeztetések második fő témája a migráció volt. Bulgáriát közvetlenül érinti a válság, hiszen Törökországgal szomszédos. Takács Szabolcs tudatta, hogy Magyarországnak aggályai vannak azt illetően, ami az Európai Unióban zajlik a migrációs kérdésekben, sok tagállam támogatja a migránsok kötelező átvételének tervét, ami Magyarország számára elfogadhatatlan, és erről Budapest álláspontja szilárd. Az államtitkár kérte a bolgár felet, hogy a magyar álláspontot Szófia - EU-tanácsi elnöksége lehetőségeihez mérten - vegye hangsúlyosan figyelembe.

Harmadik kiemelt témaként Európa digitális gazdasági fejlesztésének szükségessége került szóba. Bulgária sajátos helyzetben van, mert az Európai Bizottságban épp a bolgár biztos felel a területért - jegyezte meg Takács Szabolcs hozzátéve, hogy a fejlesztést tekintve Magyarország is ambiciózus már csak - a bolgár féllel egyetértésben - a versenyképesség erősítése végett is.

Negyedik kérdéskörként az EU új, 2020 utáni költségvetéséről esett szó, amelynek a vitája lassan megkezdődik, és a bolgár elnökség ideje alatt már elindulnak a tárgyalások. Takács Szabolcs tárgyalópartnerei Liljana Pavolván kívül Emilia Kraleva külügyminiszter-helyettes és Rumjana Bacsvarova miniszterelnöki kabinetfőnök voltak.

MTI