Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár 2016. augusztus 31-én fogadta Jadranka Joksimović EU-integrációért felelős szerb tárca nélküli minisztert. Joksimović hangsúlyozta, hogy budapesti látogatása szimbolikus jelentőségű, a közelmúltban megalakult új szerb kormány minisztereként ez az első hivatalos külföldi útja, amely gesztusértékkel bír a két ország közötti stratégiai partnerségben.

A megbeszélésen a felek többek között Szerbia EU-s integrációs helyzetéről tárgyaltak, különös hangsúlyt fektetve a Szerbia előtt álló tárgyalási fejezetnyitási kihívásokra. Takács Szabolcs  biztosította szerb partnerét arról, hogy Magyarország elkötelezetten támogatja Szerbia EU-s integrációs törekvéseit, melynek keretében 2015. március 1-től egy magyar kiküldött szakértő is segíti a főtárgyaló és a tárgyaló delegáció munkáját Belgrádban. A szerb miniszter elmondta: Szerbia továbbra is számit Magyarországra a további csatlakozási fejezetek megnyitásával kapcsolatosan. Takács Szabolcs kiemelte, hogy Magyarország a bővítéspolitika esetében is az elért eredményeken alapuló megközelítést támogatja, így élenjáró országként Szerbiának minden támogatást biztosítani kíván.

A találkozón a felek egyetértettek abban, hogy továbbra is napirenden kell tartani az Európai Unió bővítéspolitikáját, amely elengedhetetlen a nyugat-balkáni régió stabilizációja szempontjából. Jadranka Joksimović megerősítette, hogy szerb részről nagyra értékelik Orbán Viktor miniszterelnök politikáját és azt, hogy nem csak Magyarország, hanem a nyugat-balkáni régió érdekében is határozottan lép fel. Ennek kézzelfogható bizonyítéka, hogy Magyarország rendőri egységeket ajánlott fel a szerb határőrizet számára. A migráció kapcsán a felek áttekintették az elmúlt egy év eseményeit, illetve a nyugat-balkáni útvonalon bekövetkezett változásokat. Egyetértettek abban, hogy ebben a kérdésben kiemelt jelentősége van az országaink közötti információcserének, melyet továbbra is fenn kell tartani.

(Miniszterelnökség)