Az Európai Unió soros elnökségét jövő januárban átvevő Málta prioritásairól konzultált kedden Vallettában Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára.

Mint az MTI-nek telefonon elmondta, több nagy feladat is vár a szigetországra. Ezek közül a legfontosabb az illegális migráció feltartóztatása, de a soros elnöksége idejére esik valószínűleg Nagy-Britannia kilépési folyamatának az elindítása, továbbá az unió tulajdonképpeni létrejöttének, vagyis a római szerződés aláírásának a hatvanadik évfordulója, az azzal kapcsolatos események szervezése is.

Fotó: Miniszterelnökség

Az illegális migráció úgynevezett földközi-tengeri útvonala miatt Málta számára a bevándorlók kérdése a legfontosabb ügy. A felek egyetértettek abban, hogy a migrációt az unió határain kívül kell feltartóztatni, a menedékkérelmeket ott kell elbírálni.

Takács Szabolcs a konzultáción elmondta, Magyarország számára az a lényeges, hogy Málta a tagországokat egységesítő és ne megosztó álláspontot foglaljon el a kérdésben. Hangsúlyozta, hogy Magyarország számára elfogadhatatlan az illegális bevándorlók kötelező elosztása, miközben mindent megtesz, hogy a saját határain védje meg a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni övezetet.

Fotó: Miniszterelnökség

Magyarország minden támogatást megad Máltának azokhoz az elképzeléseihez, amelyek az unió versenyképességének és védelmi képességének fokozását, a gazdasági növekedést és technológiai fejlesztést célozzák - mondta el az államtitkár.

Az eredményes együttműködést megelőlegezve Joseph Muscat máltai kormányfő december elsejei magyarországi látogatása során Orbán Viktor miniszterelnök nagyon gyümölcsözőnek nevezte az általa Magyarország régi és nagy barátjaként jellemzett máltai partnerével folytatott megbeszélést.

(MTI; kormany.hu)