Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2017. október 26-án megbeszélést folytatott Alon Ushpiz izraeli politikai igazgatóval. A találkozón a felek áttekintették a két ország közötti kapcsolatokat, az EU jövőjét érintő kérdéseket, az EU-izraeli viszonyt és a digitalizáció területén lehetséges együttműködés területeit.

Mindkét fél egyetértett abban, hogy a két ország közötti kapcsolatok az elmúlt évtizedekben rengeteget fejlődtek. Ebben a folyamatban kiemelt jelentőségő volt Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök 2017. júliusi budapesti látogatása, amely során a magyar miniszterelnök mellett a V4 partnerekkel is találkozott. A cél továbbra is az, hogy szoros együttműködést alakítsunk ki olyan kiemelt jelentőségű területeken, mint a digitalizáció, az ipar és a gazdasági beruházások. Az EU jövőjét illetően Takács Szabolcs elmondta, hogy az egység megőrzése érdekében olyan hosszú távú célokra van szükség, amelyek nem csak egyes tagállamok aktuális belpolitikai hasznával járnak, hanem minden tagállam érdekét szem előtt tartják. Az izraeli fél az EU-izraeli viszonnyal összefüggésben hozzátette, hogy továbbra is kiemelt partnerként tekint Magyarországra uniós érdekeinek érvényesítésében. 

ME

Takács Szabolcs államtitkár hangsúlyozta, hogy magyar részről az uniós fórumokon az elmúlt években is az Izraelt érintő kiegyensúlyozott üzenetekre szólítottunk fel. Az államtitkár hozzátette, hogy hazánk számára Izrael az egyik legfontosabb gazdasági partner a közel-keleti és észak-afrikai régióban.