Takács Szabolcs a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2016. november 7-én, Budapesten folytatott megbeszélést az EU előtt álló legfontosabb kihívásokról francia partnerével, Harlem Désir európai ügyekért felelős francia államminiszterrel.

Takács Szabolcs francia partnerének aláhúzta: fontosnak tartjuk, hogy az Európa jövője, az Európai Unió előtt álló kihívásokkal kapcsolatos közös megoldáskeresésben a nyugat-európai országok partnerként tekintsenek a közép és kelet-európai térség EU tagállamaira, így a visegrádi négyekre, amelyek az Európai Unió gazdasági és migrációs jogának betartásával is hozzáadott értéket képviselnek mind az Unió gazdasági versenyképességének és növekedésének, mind az uniós polgárok biztonságának megvédése érdekében.

Fotó: Miniszterelnökség

Harlem Désir és Takács Szabolcs egyetértettek abban, hogy a Brexit és az EU jövőjéről folytatott gondolkozás kapcsán közös érdek, hogy olyan megoldások szülessenek, amelyek segítenek újra megerősíteni Európa globális versenyképességét.

A migrációs válság kapcsán a felek egyetértettek abban, hogy kiemelt figyelmet kell szentelni a migráció külső dimenziójának, amely részeként a harmadik országokkal kötött megállapodások (migrációs kompaktok) akkor lesznek életképesek, amennyiben mind az EU, mind a partnerország érdekei visszatükröződnek bennük. A magyar államtitkár a migrációs válság kapcsán felmerült tagállami konfliktusokkal összefüggésben elmondta: az európai viták egyik fő oka, hogy a válság kezdetén nem került rögzítésre, hogy meg kell különböztetni a nemzetközi védelemre jogosult menekülteket a gazdasági migránsoktól. A szolidaritással és felelősségvállalással kapcsolatban Takács Szabolcs hangsúlyozta: Magyarország bebizonyította, hogy a saját eszközeivel részt vállal az Unió külső határainak és így egész Európa megvédésében, illetve a válság kezelésében.

A belső piaci alapszabadságok kapcsán Takács Szabolcs államtitkár elmondta partnerének: sajnálatosnak tartjuk, hogy az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyta a munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében történő kiküldetéséről szóló irányelv javasolt módosítása kapcsán tizenegy tagállam nemzeti parlamentje részéről megfogalmazott kifogásokat. Ehelyett egy valamennyi tagállam érdekeit figyelembe vevő kompromisszum kialakítása lenne a cél.

A francia államminiszter köszönetét fejezte ki, hogy Magyarország az EU tagállamok közül elsőként ratifikálta a Párizsi Klímaegyezményt. Egyetértés volt abban, hogy az uniós energiapolitika mélyítése során meg kell őrizni a tagállamok jogát a saját energiamixük szabad meghatározására, beleértve az atomenergia felhasználását is.

(Miniszterelnökség)