A migrációs válság megoldása érdekében, a menekültek tagországok közötti kötelező elosztása olyan súlyú kérdés, amellyel kapcsolatban nem lehet megkerülni az embereket és az európai társadalmak véleményét. Mély aggodalomra ad okot, ha az emberek véleményét le lehet söpörni az asztalról - jelentett ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára az uniós országok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozását követően kedden Brüsszelben.

Takács Szabolcs kijelentette, az emberek véleményét ki kell kérni a kötelező kvótákkal és az uniós migrációs politikával kapcsolatban. Reményét fejezte ki, hogy Európában nincs "gondolatmonopólium" és a szolidaritás alatt nem kell mindig mindenkinek ugyanazt értenie.

Véleménye szerint egy tagállam különböző módon lehet szolidáris. Magyarország sokat tett Európáért, hiszen nem csupán a magyar embereket, hanem egész Európát és az Európán belüli szabad mozgás rendszerét védi, amely az egyik legnagyobb vívmánya az uniónak - mondta az államtitkár.

Ezzel kapcsolatban Takács Szabolcs kijelentette, Magyarország elvárja az Európai Bizottságtól, hogy hajtsa végre saját tervét, amelyet korábban a schengeni határok visszaállítására alkotott. A "még nagyobb baj" elkerülése érdekében ugyanis a (belső határellenőrzés nélküli) schengeni együttműködésben részt vevő, az övezeten belül korábban ideiglenes határellenőrzést bevezető valamennyi tagországnak az év végéig vissza kell térnie a schengeni joganyag teljes körű és kompromisszumok nélküli alkalmazásához - húzta alá.

Kiemelte, Magyarország támogatja az unió és tagországainak törekvéseit a közösség külső határainak védelmét illetően. Ide tartozik a nagy migrációs nyomásnak ellenálló Bulgária uniós támogatása mellett a közös határ- és parti őrség mielőbbi felállítása és a külső határokon ki- és belépő nem csak uniós állampolgárok adatainak tagországok közötti megosztása is.

Kijelentette ugyanakkor, "Magyarország nem fogadhatja el, hogy Brüsszelben csak a kötelező kvótákban gondolkodnak". Noha Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének múlt heti beszéde azt sugallta, hogy a menekültek tagállamok közötti elosztása önkéntes lehet, annak kötelező bevezetésének szándékát az Európai Bizottság nem adta fel - vélekedett.

Elmondta, hogy a visegrádi országok (V4) az unió migrációs politikájával való rugalmas szolidaritás alatt nem a migránsok kötelező kvóták szerinti elosztásában való részvételt, vagy annak elutasítását értik. A szolidaritásnak sok rétege és eleme van, azt nem csak egy megközelítésben szabad vizsgálni, hanem széleskörű értelmezést kell adni a kifejezésnek és a megvalósításának egyaránt.

A közös teherviselésben olyan formában vették ki a részüket a visegrádi országok, hogy uniós támogatás nélkül rendőröket küldtek Szlovéniába és más természetű segítséget jutattak Bulgáriába és Macedóniába. Magyarország szolidaritása és a migrációs politikában való részvételének fontos eleme a déli határok szisztematikus védelme, amely által például Németországban jelentős mértékben csökkent migrációs nyomás - tette hozzá.

Véleménye szerint az uniónak el kell ismernie, hogy Magyarország magatartása nem csak szabálykövető, hanem intézkedéseivel védi egész Európát, az uniós polgárok biztonságát és védi azt a nemzeti kulturális, vallási identitást is, amely Európát létrehozta és jellemezte évszázadokon keresztül.

(MTI)