Magyarországnak az áll érdekében, hogy a tagállamok együtt maradjanak és Európa egységes legyen, hangsúlyozta Martonyi János 2012. szeptember 13-án a Külügyminisztériumban tartott háttérbeszélgetésen.

Martonyi János külügyminiszter (fotó: Bruzák Noémi / MTI)A magyar diplomácia vezetője reményét fejezte ki, hogy a válság miatt nem mélyül, nem ölt intézményi formát az árok az euróövezet és az azon kívüli államok között. A bankunió tervével kapcsolatban kijelentette, rövidesen állást kell foglalni a kérdésben, ezért jelenleg intenzív előkészítő munka folyik annak megállapítására, hogy mi a magyar érdek.

Martonyi János a Nyugat-Balkánra térve arról is beszélt, Magyarország mindig is bővítéspárti volt, a térség minden országa esetében a bővítési folyamat folytatását, felgyorsítását támogatja. A kétoldalú kapcsolatok azonban nem merülnek ki a bővítés segítésében, Magyarországnak gazdasági és biztonságpolitikai szempontból is nagyon fontos a régió. Martonyi János hozzátette: nyitottak és készek az elmúlt években jól alakuló magyar–szerb együttműködés folytatására is, és Magyarországra várják a szerb államfőt.

A külügyminiszter beszámolt arról, hogy 2012. szeptember 20-án első alkalommal érkezik hivatalos látogatásra Budapestre a román külügyminiszter, Titus Corlatean. Mint mondta, Magyarország nyitott Románia felé, szeretné, ha úgy alakulnának a két ország közötti kapcsolatok, ahogyan 2010-ben elindultak, bízik abban, hogy a jó viszony a „nyugtalanító jelek és belső nehézségek ellenére” folytatható.

Szlovákiával kapcsolatban úgy fogalmazott, az országgal „minden szinten jó a kapcsolat”. Fontos közös érdekeik vannak, és – különösen Európa és a világ mai helyzetében – ezek erősebbek, mint a megoldandó viták. Úgy kell kezelni a vitákat, hogy azok „ne okozzanak sérelmet az embereknek”, hangoztatta.

(MTI, eu.kormany.hu)


Martonyi János és Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke (fotó: Bruzák Noémi / MTI)