Finnországban és az Európai Unió július 1-től soros elnökénél, Észtországban tárgyalt kedden és szerdán Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, és biztosította vendéglátóit arról, hogy Magyarország területéről se Észak-Európába, se máshova nem fog bejutni illegális bevándorló.

ME

Az államtitkár az MTI érdeklődésére telefonon elmondta, hogy mindkét országban uniós ügyekért felelős kormánytisztség-viselőkkel – szakállamtitkári, külügyminiszter-helyettesi szinten -, továbbá az EU ügyeiben járatos parlamenti képviselőkkel, bizottsági vezetőkkel találkozott. Emlékeztetett arra, hogy épp hétfőn látta vendégül Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök kollégáját, Jüri Ratas észt kormányfőt, hogy – az általános gyakorlat szerint – konzultáljon a leendő EU-elnökséggel.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy Észtország példátlan helyzetben veszi át az elnökséget: egy tagállam – az Egyesült Királyság – kilépési tárgyalásainak kezdetén. Felidézte, hogy az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács hétfőn elfogadta a kilépésről szóló tárgyalások megindításának európai bizottsági javaslatát, és ezzel elhárult az utolsó akadály is az egyeztetések megkezdése elől.

Takács Szabolcs megvitatta finn és észt tárgyalópartnereivel a brit kilépés (Brexit) legújabb fejleményeit. Az államtitkár arról tájékoztatta észt kollégáit, hogy Magyarország támogatja a bizottság javaslatát, munkáját, és azt szeretné eléri, hogy mind az Európai Unió, mind az Egyesült Királyság végül „nyertes helyzetben” lenne. Magyarország nem a kapcsolatok leépítésében érdekelt, hanem korrekt kilépést követően minél átfogóbb kapcsolatrendszerben az EU és Nagy-Britannia között – mondta.

A tárgyalásokon szóba került a migráció. Takács Szabolcs a kölcsönösen előnyös hosszútávú elemeket próbálta középpontba helyezni a megbeszéléseken, hogy miként lehet a migrációs folyamatot leginkább ellenőrzés alá vonni. Megismételte, hogy Magyarország támogatja azt a német-olasz kezdeményezést, amely szerint az EU hozzon létre határellenőrzési missziót Líbia és Niger határán, és az afrikai migránshullámot meg kell próbálni Európán kívül, még Afrikában ellenőrzés alá vonni. Hangsúlyozta: Magyarország azt tudja garantálni, hogy migránsok illegálisan Magyarország területéről se Észak-Európába, se máshova nem fognak bejutni.

Szó esett még arról, hogy milyen reformok szükségesek az EU gazdasági versenyképességének megtartásáról, erősítéséről. Takács Szabolcs felhívta a figyelmet arra, hogy magyar az unió egyik legjobban teljesítő gazdasága, komolyan veszi és betartja az EU gazdasági és pénzügyi szabályait, erősíti és nem gyengíti az uniót.

(MTI)