Magyarországnak nincs elmaradása a migráció kezelésével kapcsolatos kiadások tekintetében, adóssága más országoknak van Magyarországgal szemben - jelentette ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára az általános uniós ügyekkel foglalkozó miniszteri EU-tanács szeptember 25-i ülését követően Brüsszelben.

Kifejtette, a migráció kezeléséhez köthető kiadások tekintetében Magyarország jelentősen kivette a részét, más országokhoz képest is "elég jól áll". A migrációs válságkezelés jelentette teherviselést közösen kell vállalni - húzta alá.

A migráció kezelésének egyik legfontosabb feladata az okok minél hatékonyabb kezelése az unión kívüli partnerországokkal való együttműködés erősítése által. A megoldás érdekében fenntartható eredményeket és valódi ellenőrzést kell elérni - hangoztatta az államtitkár az októberi uniós csúcs előkészítésével foglakozó ülést követően.

ME

Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökország továbbra is az Európai Unió fontos szomszédja marad. Ha az unió nem találja meg a kellő tisztelet hangját Ankarával, az a jelenleginél nehezebb helyzetet okozhat - vélekedett.

Takács Szabolcs elmondta, Magyarországot aggasztja, hogy bizonyos országok a schengeni térségen belüli, ideiglenesen bevezetett határellenőrzések további fenntartása mellett érvelnek. Véleménye szerint ennek beláthatatlan következményei lehetnek a belső piacra és ismeretlen gazdasági hatásokat generálhat.

Elismerte ugyanakkor, hogy olyan komoly biztonsági kockázatok jelentkeztek az unión belül, mint a terrorizmus. A belső biztonságot fenyegető veszélyek csökkentése azonban az unió külső határainak védelme erősítése által jöhet létre - húzta alá. Magyarország véleménye az, hogy az uniónak még áthatóbb biztonságpolitikai koncepcióra van szüksége, amely az EU-NATO együttműködés hatékonyságának növelése által erősödhet - tette hozzá.

Az államtitkár a Brexit-tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta, az októberi uniós tanács előkészítésével foglakozó ülésen a politikusok konstruktívnak nevezték Theresa May brit miniszterelnök múlt héten elmondott beszédét. Az elmondottakat véleményük szerint konkrét tárgyalási folyamatba kell átültetni.

ME

A Lengyelország ellen indított kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban Takács Szablcs sajnálatosnak nevezte, hogy egyes tagállamok ellen politikai "boszorkányüldözést" folyhat, miközben az uniós szerződés rögzíti azokat a pontokat, amelyek mentén egy jogállamisági vitát le kell folytatni.

Hangsúlyozta, hogy ha egy tagországban tervezett törvénymódosítással egy másik tagállamnak problémája van, akkor a meglévő jogállamisági vita menetrendjét rögzítő uniós szabályozáshoz ragaszkodva kell eljárni. Magyarország véleménye szerint a Lengyelország elleni támadás kevésbé jogi, hanem inkább politikai természetű. Lengyelország több tiszteletet és több türelmet érdemel - jelentette ki.

Európának a széthúzás helyett olyan egységet kell mutatnia, amely meg tudja erősíteni és ki tudja hozni a válságokkal terhelt helyzetéből - tette hozzá Takács Szabolcs.

(MTI)