Molnár Balázs európai igazgató 2018. június 21-én részt vett a Prague European Summit keretében a prágai magyar nagykövetség által szervezett panelbeszélgetésen, majd kétoldalú tárgyalást folytatott a cseh Miniszterelnökség igazgatójával, Jan Krállal.

MEA panelbeszélgetés során Molnár Balázs bemutatta a július 1-ig tartó magyar V4 elnökség eredményeit, kiemelve az elnökségünk prioritásai – Európai Visegrád, Regionális Visegrád, Digitális Visegrád és Globális Visegrád – kapcsán elvégzett munka legfontosabb állomásait. Molnár Balázs és Jan Král egyetértettek abban, hogy a visegrádi országok konstruktív javaslatokkal álltak elő nem csak a migrációs válság, de az EU előtt álló más kihívások megoldása érdekében is.

Molnár Balázs kétoldalú megbeszélést folytatott Jan Král igazgatóval. A többéves pénzügyi keret (MFF) kapcsán Molnár Balázs jelezte, véleményünk szerint nem reális, hogy a 2019-es európai parlamenti választásokig megállapodás szülessen. Jan Král elmondta, a cseh álláspont nagyrészt megegyezik a magyarral. Andrej Babiš miniszterelnök szerint tisztességtelen a javaslat, és egyetértenek abban, hogy nem reális a gyors döntéshozatal, annak csak hátrányos hatása lenne. Jan Král kifejtette, hogy nézeteik szerint pozitív narratívát kell alkalmazni: a nyugat-európai közvéleménynek meg kell értenie, hogy nem állhat érdekükben az uniós pénzek megvágása. Molnár Balázs hangsúlyozta a Kohézió Barátai formáció kiterjesztésének fontosságát.

A migráció kapcsán a felek megvitatták a Juncker bizottsági elnök által június 24-re összehívott „mini csúcs” által felvetett kérdéseket. Molnár Balázs kifejtette a magyar álláspontot, miszerint a kötelező relokáció helyett a külső határok védelmére kell koncentrálni.

A Mobilitási Csomag vonatkozásában az európai igazgató ismertette a következetesen képviselt magyar véleményt. Jan Král jelezte, hogy a kormányzat szorosan együttműködik a cseh európai parlamenti képviselőkkel a kérdésben. A családi ellátások indexálására vonatkozóan a felek egyetértettek abban, hogy elfogadhatatlan az elképzelés.

ME