Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2018. április 25-én megbeszélést folytatott Alon Ushpiz izraeli politikai igazgatóval.

European Union

A találkozón a felek a kétoldalú kapcsolatok mellett áttekintették az Európai Unióban zajló legfontosabb politikai és intézményi folyamatokat, különös tekintettel a 2019-ben esedékes európai parlamenti választásokat megelőző politikai helyzetre. Érintették továbbá a magyar V4-elnökség keretében Izraellel folytatott magas szintű egyeztetések jelentőségét is.

Takács Szabolcs hangsúlyozta, hogy Izrael az Európai Unió fontos gazdasági és politikai partnere, ezért Magyarország elkötelezett támogatója a kapcsolatok fejlesztésének és a konstruktív párbeszéd fenntartásának. Ennek érdekében szorgalmazni kell az EU-Izrael Társulási Tanács minél hamarabbi összehívását. Az államtitkár szerint az Európai Uniónak javítania kell gazdasági versenyképességén ahhoz, hogy globálisan is meghatározó szereplő tudjon maradni, ennek kulcsa pedig az új típusú gazdasági és társadalmi kihívásokhoz való sikeres alkalmazkodásban rejlik. Emellett hűnek kell maradnunk történelmi hagyományainkhoz, valamint törekednünk kell a zsidó-keresztény kultúrára épülő identitásunk megőrzésére.

Ebben a V4 és Izrael közötti sikeres együttműködésnek is kiemelt jelentősége van, amelyet ezért a jövőben is szélesíteni és erősíteni kell. Ezen törekvést megalapozta a 2017. júliusi V4-Izrael miniszterelnöki csúcstalálkozó, az ennek keretében elindított folyamatokat azonban további tartalommal kell megtölteni, elsősorban a digitalizáció területén.

Miniszterelnökség