Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2016. november 23-án, Budapesten megbeszélést folytatott Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszterrel Irak helyzetéről, valamint a közel-keleti ország és az Európai Unió kapcsolatáról.

Az iraki diplomácia vezetője tájékoztatást adott a terrorizmus elleni küzdelemben vállalt és végrehajtott iraki lépésekről, kiemelten a jelenleg Moszul tartományban zajló harcokról.

A tárgyalópartnerek ugyancsak áttekintették az EU előtt álló legfontosabb kihívásokat, különösen a migrációs válságot, továbbá az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésének lehetséges következményeit mind az Európai Unió belső viszonyaira, mind külkapcsolataira való tekintettel.

Fotó: Miniszterelnökség

Az iraki  külügyminiszter elmondta, hogy Irak hatalmas áldozatokat hozva próbálja legyőzni az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezetet és visszafoglalni Moszul városát, amelynek kapcsán nagyra értékelik az Európai Unió tagállamainak részéről érkező katonai, humanitárius és pénzügyi hozzájárulást. Takács Szabolcs aláhúzta, hogy Irak stabilitása kiemelten fontos mind hazánk, mind az Európai Unió számára, Magyarország nagyra értékeli az iraki erőfeszítéseket a terrorizmus elleni küzdelem tekintetében. Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy mind tagállami, mind uniós szinten minden lehetséges eszközzel támogatni kell Irakot. Az iraki külügyminiszter kifejtette, hogy az Európai Uniónak a terrorizmus ellen globális szinten, egységesen és aktívan kell fellépnie.

Fotó: Miniszterelnökség

Takács Szabolcs tájékoztatást adott az Európai Unión belül zajló folyamatokról, az EU jövőjéről szóló vitáról és megerősítette: Magyarország célja az, hogy a tagállamok szempontjait figyelembe vevő, világos döntéshozatali és irányítási struktúrával rendelkező, erős Európai Unió a méretéhez és gazdasági súlyához képest elvárható globális felelősségvállalással vegyen részt a környezetében és azon túl zajló biztonsági válságok kezelésében, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy érdemben befolyásolja a belső viszonyaira közvetlen hatással lévő kihívásokat. Ehhez érdemben növelnie kell védelmi kapacitását, összhangban a már létező védelmi struktúrákkal.

(Miniszterelnökség)