Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára május 25-én Budapesten fogadta Fabrizio Bucci olasz európai igazgatót. A találkozón a felek áttekintették a 2020 utáni többéves pénzügyi keretre vonatkozó bizottsági javaslatot.

MEMolnár Balázs elmondta, hogy Magyarország célja, hogy fenntartsa jelenlegi gazdasági növekedési ütemét és ezáltal a következő többéves pénzügyi keret végére nettó befizető tagállammá váljon. Az uniós támogatások jelentősen hozzájárulnak a felzárkózáshoz, így nem értünk egyet a közös agrárpolitika és a kohéziós politika forrásainak csökkentésével. Az új, rövid távú kihívások nem szoríthatják háttérbe a hosszú távú céljainkat, így a versenyképesség növelését továbbra is prioritásként kell kezelni. Fabrizio Bucci egyetértett abban, hogy a hagyományos politikákra nem lehet idejétmúlt politikákként tekinteni, azok jelentős európai hozzáadott értéket képviselnek. Kiemelte, hogy Olaszország Lengyelország után a második legnagyobb haszonélvezője a politikának. Ennek megfelelően ezen politikák forrásait fenn kell tartani és az elmúlt években felmerült új kihívások finanszírozása érdekében növelni kell a költségvetés méretét.

A migrációt illetően mindkét fél üdvözölte, hogy annak kezelése hangsúlyosan megjelenik a javaslatban és külön fejezetet kapott. Molnár Balázs kiemelte, hogy a közös költségvetésnek azokat a területeket kell finanszíroznia, amelyekben uniós szinten is egyetértés van. Ennek megfelelően a forrásokat elsősorban a külső határok védelmére és a migráció külső dimenziójára kell fordítani.

Mindkét fél hangsúlyozta, hogy egyértelmű politikai elköteleződést kell mutatni az EU szomszédsága  irányába, tekintettel arra, hogy a régió országainak helyzete az Európai Unióra is hatással van. Ennek megfelelően Magyarország és Olaszország egyaránt kiáll a nyugat-balkáni bővítés fontossága mellett, amelynek a többéves pénzügyi keretben is tükröződnie kell.

ME