Takács Szabolcs hangsúlyozta osztrák partnerének a schengeni térség zavartalan működésének fontosságát

Publikálva: 2017. október 5.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2017. október 5-én megbeszélést folytatott Michael Linharttal, az osztrák szövetségi külügyminisztérium főtitkárával. A találkozón a felek az Európai Unió jövőjéről, a migrációs válságról, a schengeni térség jövőjéről, a kiküldetési irányelvről és a Brexitről egyeztettek.

ME

Mindkét fél hangsúlyozta, hogy a migrációs válság hosszú távú kihívás, amelynek fenntartható kezeléséhez az első lépés a problémák EU-n kívül történő kezelése. Takács Szabolcs aláhúzta: az illegális beáramlás megakadályozásának kulcsa az Európai Unió külső határainak a megerősítése, ahol Magyarország meghatározó részt vállalt a magyar-szerb határszakaszon a nemzeti költségvetésből épített kerítéssel. Hazánk a schengeni határok megvédésével eddig is és a továbbiakban is hozzá fog járulni az Unió összes tagállamának biztonságához, azonban a schengeni térségen belüli határellenőrzések meghosszabbítását határozottan ellenezzük. A schengeni belső ellenőrzések gazdasági károkat is okoznak, amelyek éreztethetik hatásukat az Unió valamennyi állampolgára számára, illetve hozzájárulnak a tagállamok közötti megosztottság növeléséhez. Mindkét fél kiemelte, hogy a Fekete-tengeren keresztül újabb migrációs útvonalon keresztüli beáramlás is érzékelhető.   Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország minden esetben együttműködik az európai intézményekkel, de a közös uniós szabályok betartását nem csak magára nézve tartja kötelezőnek, hanem azt elvárja Brüsszeltől is. Az Európai Unió jövőjével kapcsolatban zajló vita keretében hazánk olyan megoldást tud támogatni, amely a tagállamok egyetértésén alapul és politikai központosítás helyett az EU biztonságának és versenyképességének erősítéséhez járul hozzá. A Brexit témájában a felek egyetértettek, hogy a brit kilépési tárgyalások vontatottan haladnak Brüsszelben, de mindenképpen biztosítani kell a szigetországban élő uniós munkavállalók jogait és érdekeit, amelyre jelenleg jó esély mutatkozik. A főtitkár tájékoztatta partnerét a 2018 második felében sor kerülő osztrák elnökség prioritásairól és célkitűzéseiről. Michael Linhart kiemelte, hogy elnökségük alatt a közös védelempolitikára, a digitalizációra valamint a Nyugat-Balkán bővítési folyamatára fognak koncentrálni. Takács Szabolcs hangsúlyozta, hogy Ausztria – Magyarországhoz hasonlóan – elkötelezett a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának előmozdítása mellett, így az osztrák EU elnökség kiemelkedő lehetőség mindkét ország számára egy hiteles uniós perspektíva közvetítésére. Törökországgal kapcsolatosan osztrák részről hangsúlyozták, hogy a bővítési tárgyalásokat meg kell szakítani a török kormánnyal. A felek ugyanakkor egyetértettek a pragmatikus kapcsolatok fenntartásának szükségességében Törökországgal.

 

A kiküldetési irányelv felülvizsgálata tárgyában Takács Szabolcs rögzítette, hogy a Visegrádi Országok a Bizottság javaslatának megjelenése óta határozottan ellenzik az irányelv módosítását, mert az a munkavállalók védelme helyett az Unió alapszabadságainak, főként a szolgáltatások szabad nyújtásának indokolatlan korlátozásához és az Unió versenyképességének csökkenéséhez vezet. Ehelyett inkább a visszaélések és csalások elleni fellépés megerősítésére lenne szükség. Mindemellett, az államtitkár hangsúlyozta: a V4 elnökeként Magyarország olyan, az összes tagállam számára elfogadható kompromisszum kialakításán dolgozik, ami megfelelően kezeli a speciális helyzetben lévő közlekedési szektort. Amennyiben ilyen kompromisszum nélkül kerülne elfogadásra az irányelv módosítása, újabb súlyos politikai törésvonalat hozna létre a tagállamok között. Az államtitkár hozzátette, hogy a tagállamok közötti eltérő bérszintek kiegyenlítéséhez az Unió a kohéziós politika révén tud a leginkább hozzájárulni.

 

(Miniszterelnökség)

Menü

Főoldal

Navigáció