Takács Szabolcs államtitkár megbeszélése Julian King biztonsági unióért felelős uniós biztossal

Publikálva: 2017. szeptember 21.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2017. szeptember 21-én Budapesten megbeszélést folytatott Julian King biztonsági unióért felelős uniós biztossal.

A találkozó középpontjában a schengeni térség jövője, az európai biztonsági együttműködés, a  terrorizmus és a kiberbiztonsági kihívások álltak. Takács Szabolcs kifejtette, hogy hazánk biztonsága szempontjából pozitív eredményeket hozott az Európai Unióhoz és az NATO-hoz történő csatlakozás a rendszerváltást követően.  Magyarország elkötelezett az európai unió egysége és az európai integráció eredményei iránt, amely alapvető eleme a schengeni rendszer zavartalan működése, a polgárok szabad mozgása az unión belül. A magyar kormány határozottan képviselt álláspontja, amelyet a migrációs válság kezdetétől fogva következetesen hangoztat és képvisel,  hogy a schengeni rendszer működésének előfeltétele a schengeni külső határok védelme. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a schengeni övezet és az Európai Unió bővítése egyaránt hozzájárult Európa biztonságának növeléséhez. A belső piac és a schengeni térség zavartalan működésének alapfeltétele a belső határellenőrzések megszűntetése. A schengeni belső ellenőrzések gazdasági károkat is okozhatnak, amelyek éreztethetik hatásukat az unió valamennyi állampolgára számára, politikai értelemben pedig erősíthetik a tagállamok közötti megosztottságot. Ez senkinek sem lehet érdeke. 

                              

Julian King kiemelte: nagyra értékeli Magyarország kiemelkedő hozzájárulását és elkötelezettségét az európai biztonsági együttműködés kapcsán, kiemelten az uniós utas-nyilvántartási adatállomány (Passenger Name Record - PNR) és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség számára nyújtott támogatás vonatkozásában.  Az uniós biztos és az államtitkár egyetértettek abban, hogy a kiberbűnözés fokozottabb kooperációt igényel a tagállamok részéről. Takács Szabolcs jelezte: Magyarország nyitott az együttműködésben való részvételre, amennyiben az hatékonyabb fellépést biztosít uniós szinten, és hangsúlyozta, hogy a közös külső határvédelemhez hasonlóan, minden olyan kezdeményezést támogatunk, amelyik hozzájárul az európai polgárok biztonságának garantálásához.  

 (ME)

Menü

Főoldal

Navigáció