Takács Szabolcs a kiküldetési irányelvről tárgyalt a francia EU-ügyi miniszterrel

Publikálva: 2017. október 12.

2017. október 12-én Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára Budapesten megbeszélést folytatott Nathalie Loiseau európai ügyekért felelős francia miniszterrel. A találkozón áttekintették az országaink szempontjából kiemelt jelentőségű uniós dossziékat: a migrációt, a nyugat-balkáni bővítést, Emmanuel Macron francia elnöknek az EU jövőjéről szóló beszédét, a kiküldetési irányelvet valamint a digitalizációt.

A migrációs válság kapcsán egyetértés alakult ki abban, hogy a kihívás hosszú távú jellegére tekintettel a migráció külső dimenziójában, a tranzit- és származási országokban kell az EU-nak sürgősen és hatékony fellépnie, így támogatva Olaszországot is, aki jelenleg a közép-mediterrán útvonalon érkező migrációs nyomásnak leginkább kitett tagállam. Magyar részről kiemeltük, hogy a szolidaritásról és felelősségről szóló vita helyett inkább a konkrét lépésekre kellene koncentrálni, ezért is üdvözöltük a francia elnök által Párizsban összehívott migrációs minicsúcsot. A tárgyalás további kiemelt témája a nyugat-balkáni bővítés és a térség európai uniós perspektívája volt. Takács Szabolcs kiemelte, hogy az EU stabilitásához és biztonságához járulna hozzá, ha a Schengen-tag Görögország és Magyarország között fekvő – a migrációs válság kapcsán egyértelmű európai elkötelezettséget tanúsító – Szerbia és Montenegró hamarosan az Unió tagjává válna. Meggyőződésünk, hogy a két ország csatlakozásának az egész térség integrációját elősegítő hatása lenne.  

Az EU jövője és Emmanuel Macron Sorbonne egyetemen elmondott beszéde kapcsán a francia miniszter hangsúlyozta: az elnök nem a kétsebességes Európa jövőjét kívánta felvázolni, hanem egy hatékony Unióhoz vezető francia elképzeléseket mutatott be. Egyetértés alakult ki, hogy egy ilyen, a hatékonyság és eredményesség fokozására törekvő Európai Unióban meg kell szabadulnunk a Kelet-Nyugat, régi - új tagállamok közötti megosztottság percepciójától. A közös európai védelempolitikai mélyítés első állomását, az Állandó Strukturált Együttműködés beindítását francia és magyar részről is üdvözölték. A digitalizáció napirenden tartásának is az a célja, hogy Európa versenyképesebb legyen, lépést tudjon tartani globális versenytársaival. 

A kiküldetési irányelv felülvizsgálata kapcsán Nathalie Loiseau elismerte és értékelte Magyarország V4 elnökségként tett erőfeszítéseit és konstruktív hozzáállását. Magyar részről elhangzott, hogy a tagállamok között fennálló bérkülönbségek nem tekinthetőek „szociális dömpingnek”. Takács Szabolcs leszögezte: a kompromisszum érdekében V4 részről több kérdésben is finomítottuk álláspontunkat, amiért cserébe hasonló engedményeket kérünk Franciaországtól. A magyar meglátás szerint valamennyi tagállam számára megfelelő, kiegyensúlyozott megállapodást kell elérni annak érdekében, hogy elkerüljük újabb törésvonalak kialakulását az Európai Unión belül.  

(Miniszterelnökség)

Menü

Főoldal

Navigáció