Olaszország köszönetét fejezte ki a líbiai határvédelem támogatásához nyújtott visegrádi segítségért

Publikálva: 2018. január 19.

Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2018. január 17-18-án Rómában tárgyalásokat folytatott a Miniszterelnökség európai ügyekért felelős helyettes államtitkára titkárságának vezetőjével, Nicola Verolával, illetve az olasz külügyminisztérium külügyekért és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárával Vincenzo Amendolával, illetve Fabrizio Bucci európai igazgatóval. A felek az Európai Unió jövőjével kapcsolatos főbb kihívásokról, a migrációról, a következő többéves pénzügyi keretről, az Unió szociális dimenziójának mélyítéséről és az Unió bővítéséről folytattak eszmecserét.

A migráció kapcsán a felek egyetértettek abban, hogy kulcsfontosságú az Unió külső határainak védelme. Az olasz tárgyalópartnerek köszönetüket fejezték ki Magyarországnak azért, hogy a visegrádi országok 35 millió euróval támogatják az EU Afrika Szükséghelyzeti Vagyonkezelő Alapon keresztül a líbiai határvédelem megerősítését. Molnár Balázs helyettes államtitkár a végrehajtás tekintetében is felajánlotta Magyarország segítségét. A helyettes államtitkár leszögezte, hogy Magyarország elutasítja a kötelező relokációt tartalmazó reformcsomagot. A migráció kérdésében az Európai Tanács döntése értelmében konszenzusos döntést szükséges hozniuk az állam és kormányfőknek. Fabrizio Bucci főigazgató-helyettes egyetértett azzal, hogy a dublini (menekültügyi) rendszer reformjának politikai érzékenysége miatt tagállamok egyhangú döntése szükséges.


Molnár Balázs és Kovács Ádám Zoltán római nagykövet tárgyalása Nicola Verolával (Fotó: Miniszterelnökség)


Az Unió 2020 utáni többéves pénzügyi kerete tárgyában a felek kölcsönösen hangsúlyozták a kohéziós politika fenntartásának szükségességét. Molnár Balázs kifejtette, hogy Magyarország további prioritásai közé tartozik a közös agrárpolitika uniós finanszírozása mértékének megőrzése, valamint a nyugat-balkáni bővítéshez szükséges források biztosítása. Molnár Balázs elmondta, hogy az új kihívások kezelése egyértelműen több forrást igényel, azonban eközben nem szabad szem elől téveszteni az Alapszerződésben rögzített, hosszú távú stratégiai célokat szolgáló hagyományos politikákat sem. Ezek forrásait csak abban az esetben tudjuk megőrizni, amennyiben a többéves pénzügyi keret főösszegét az EU GNI 1%-a fölé emeljük. A tárgyalópartnerek megállapodtak abban, hogy a két ország bilaterális egyeztetéseket kezd az MFF-ről.

 

A felek üdvözölték az Európai Unió Tanácsa bolgár elnökségének a nyugat-balkáni bővítés iránti elköteleződését. Egyetértettek abban, hogy meg kell erősíteni a térség Unióhoz történő csatlakozásának perspektíváját.


Molnár Balázs és Kovács Ádám Zoltán római nagykövet találkozója Fabrizio Buccival (Fotó: Miniszterelnökség)


Az Unió szociális dimenziójának mélyítése kérdésében Nicola Verola fontosnak tartotta az Unió gondoskodó szerepének megerősítését. Mindkét fél kiemelte, hogy a szociális jogok európai pillérének megvalósítása során tiszteletben kell tartani az Unió alapítószerződéseiben rögzített tagállami hatásköröket, valamint abban is egyetértettek, hogy az eltérő tagállami foglalkoztatási és szociális modellek miatt nem képzelhető el olyan egységes uniós megoldás, ami minden tagállam számára megfelelő lenne. Molnár Balázs ismertette a gazdasági és versenyképességi politika, a foglalkoztatás- és szociálpolitika, valamint a családpolitika koherenciáján és egyensúlyán alapuló magyar modellt, aminek az eddigi eredményeit Magyarország nem akarja kockára tenni.


Miniszterelnökség

Menü

Európai Uniós Politikák Kialakításáért és Koordinációjáért Felelős Államtitkárság

Brexit

Navigáció