Dr. Molnár Balázs helyettes államtitkár megbeszélése Leigh Sarty-val, Kanada külügyminisztériumának európai ügyekért felelős főigazgatójával

Publikálva: 2017. november 20.

Molnár Balázs a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2017. november 16-án fogadta Leigh Sarty urat, Kanada külügyminisztériumának európai ügyekért felelős főigazgatóját. A helyettes államtitkár az Európai Unió előtt álló fontosabb kihívásokról és az azokkal kapcsolatos magyar álláspontokról tájékoztatta partnerét.

ME

Molnár Balázs az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése kapcsán elmondta, hogy sajnáljuk, de tiszteletben tartjuk a brit állampolgárok döntését. Magyarország arra törekszik, hogy a kilépés feltételeit és az EU és Nagy Britannia jövőbeni viszonyának kereteit meghatározó tárgyalásokon mindkét fél számára méltányos eredmények szülessenek. Közös érdek, hogy a Brexit után is a lehető legszorosabb maradjon a felek közötti politikai és gazdasági együttműködés. A tárgyalások eddigi eredményeit az Európai Tanács decemberi ülésén tekinti át és ad iránymutatást azok folytatásához.

A helyettes államtitkár az Európai Unió jövőjéről folyó megbeszélések kapcsán kiemelte, hogy a V4 csoport többi országával együtt kiindulópontnak az EU által elért eddigi eredmények és közösségi vívmányok megőrzését tekintjük. Erős Európa építésében vagyunk érdekeltek, amely erős tagállamokra támaszkodik és az integráció fejlesztése során azon területekre koncentrál, ahol a közös szabályozás és cselekvés a legnagyobb hozzáadott értéket hozhatja, mint például a külső határok biztosítása, a digitalizáció, az EU védelmi képességeinek erősítése.

Leigh Sarty jelezte, hogy Kanada számára különlegesen fontos az EU-val fenntartott kapcsolatrendszer. Ezt mutatja a felek közötti több éves tárgyalás nyomán kialakított átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA), amelynek ideiglenes alkalmazása szeptember 21-én megkezdődött. Reményét fejezte ki, hogy az EU tagállamokban a megállapodás törvényhozási megerősítésére megfelelő időben sor kerül. Egyetértés volt abban, hogy a CETA alkalmazásának várhatóan pozitív gyakorlati tapasztalatai, a kedvezőbbé váló kereskedelmi feltételek minél teljesebb kiaknázása ehhez jó alapot adnak majd.

(Miniszterelnökség)

Menü

Európai Uniós Politikák Kialakításáért és Koordinációjáért Felelős Államtitkárság

Brexit

Navigáció