Molnár Balázs helyettes államtitkár találkozója Richard Wooddal, a brit külügyminisztérium főosztályvezetőjével

Publikálva: 2017. január 24.

Molnár Balázs a Miniszterelnökség,- európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára 2017. január 19- én fogadta Richard Woodot, a brit külügyminisztérium Észak- és Közép-Európáért felelős főosztályvezetőjét. A brit kezdeményezésre létrejött megbeszélésen átnézték a brit uniós kilépés legújabb fejleményeit, különös tekintettel Theresa May brit miniszterelnök Brexit-tel kapcsolatos 2017. január 17-i beszédére.

Richard Wood hangsúlyozta, hogy Theresa May beszédében, vázolta elképzelésüket az EU és az Egyesült Királyság közti jövőbeni viszonyrendszer tartalmát illetően. Richard Wood megerősítette, hogy az EUSZ 50. Cikk alatti bejelentést március végéig szeretnék benyújtani.

Molnár Balázs arra hívta fel a figyelmet, hogy a Brexitet méltányos és kiegyensúlyozott feltételekkel kívánjuk lebonyolítani. Ugyanis érdekeltek vagyunk abban, hogy mind az Egyesült Királyság, mind az Európai Unió a brit kilépést követően is sikeres legyen.

Kiemelte, hogy a V4 országok, köztük hazánk következetesen kiállt amellett, hogy a belső piachoz nemcsak az áruk illetve szolgáltatások, hanem a személyek szabad mozgása is hozzátartozik, és hogy az alapszabadságok közül nem lehet önkényesen válogatni. Az árukereskedelem területén egy teljes vámmentességet biztosító jövőbeli megállapodás egybeesik érdekeinkkel.

Richard Wood elmondta: a szerzett jogok garantálását az Egyesült Királyság részéről a kilépéskor területükön jogszerűen munkát vállalók és tanulók esetében úgy képzelik el, hogy a továbbiakban, a brit állampolgárokkal azonos elbánást biztosítanának nekik, ennek azonban feltétele, hogy az EU-ban élő brit állampolgárok (viszonossági alapon) ugyanebben az elbánásban részesüljenek.

Wood ismertette, hogy terveik szerint tényleges korlátozást a jelenlegi beáramláshoz képest nem vezetnének be. A beavatkozás lehetőségét akarják megteremteni arra az esetre, ha a beáramló munkaerő meghaladná az Egyesült Királyság gazdasági szereplőinek igényeit. Az Európai Gazdasági Térség (EGT) állampolgárainak azonban korlátozás esetén is készek preferenciát adni.

Menü

Európai Uniós Politikák Kialakításáért és Koordinációjáért Felelős Államtitkárság

Brexit

Navigáció